Week verslagen Jan Hendrik visreis 6 en 7

17-03-2012 21:44

Week 8

Deze week vertrekken we in plaats van zondagnacht 00.00 maandags morgen om 04.30 om weer vanaf Urk naar Harlingen te gaan en weer aan een nieuwe visreis te beginnen. Eenmaal aangekomen aan boord beginnen we met een bakje koffie en zoals we altijd een gebed voor de zegen over de aankomende week.  We beginnen dan zoals gewoonlijks de machinist start de motoren op terwijl de andere bemanningsleden de ijsmachine al opstarten en alles onder de bak en aan dek weer even goed in het vet te zetten zoals de lagers van de zoek en opvoerbanden, spoelmachine en  de nodige blokken buiten op het dek.

We stomen dan 5 uur en beginnen dan weer met de visserij, en gaan op zoek naar schol,tong enz. De laatste weken begint het alweer wat zuiniger te worden met de tongvangsten, dus ook nou proberen we er het best van te maken  de vangsten zijn dan zo rond de 10 kisten met 20 kilo tong en 15 kilo zwartvis. Dit wisselt zo een beetje als we in het rond aan het vissen zijn zo begonnen bij het wrak van louw, en zo trekken we zo op Bertus aan later kijken we nog boven de witte bank. Maar we horen overigens geen grote vangsten de schepen die wel een 40 kilo (een mandje) tong vangen hebben er weer zeer weinig schol bij een kist of 2. Zo is het elke keer wel moeilijk om het goede vislijntje te vinden,  de laatste tijd hebben we elke week wel een lekkere bries tussendoor  ook deze week hebben we weer een etmaal zoon windkracht 8 te verduren, later in de week horen we dat er een paar schepen op de doggersbank zeer goeie scholvangsten gedaan hebben. En we besluiten daarom ook om te gaan schakelen en de scholnetten in te steken. We stomen dan vrijdagsavond voorbij de wadden eilanden en beginnen dan de netten los te halen van de sumwings en vervolgens op te vouwen voor vervoer weer naar Urk.  Aangekomen in Harlingen staan de scholnetten en benodigdheden al klaar op de kant, ondanks alles hebben we er nog wel veel werk aan omdat we deze netten achter een traditionele boomkor wegkomen en we ze nu achter de sumwing gaan proberen. Het is dan passen en meten omdat de aansluitpunten weer anders zitten . Al met al hebben we er een nacht werk mee en kunnen zaterdagmorgen op huis aan om weer weekend te houden. Terwijl de losploeg begint met het lossen van de vis, dit is meestal de gewone stand van zaken als we later dan vrijdagmiddag binnenlopen of veel werk hebben.

Goed weekend toegewenst!

 

Week 9

We vertrekken deze week weer om 00.00 zondagsnacht vanaf Urk naar Harlingen en hebben deze week een lange stoom voor de boeg, eerst 2 uur over het wad en vervolgens nog 12 uur naar de doggersbank. Nadat alles opgestart is gaan de touwen los en manoeuvreert de schipper het schip buiten de haven en volgens over het wad voorbij de eilanden, daarna lopen de bemanningsleden beurt om beurt een wacht, en naarmate de morgen gekomen is beginnen we met een ontbijt om vervolgens aan dek aan het werk te gaan. Er moest nog aan het achtereind van de beide netten een kop, zak(kuil) met sleeplap aangezet worden, ook is de machinist in de machinekamer bezig met werkzaamheden en de kok begonnen met het eten klaar te maken. S middags zijn we dan op de visgronden aangekomen en beginnen dan zo bij dogger tailend en vissen zo noordoost in. De eerst vangsten zijn zo rond de 17 a 20 kisten schol enz. We vissen dan zo door en horen vangsten van rond de 50 kisten schol van ons buurmannetje de FD 283 dit is wel een erg groot verschil en stellen dan het 1 en ander aan de netten om zo beter in de vang te komen. We blijven echter steken op 20 kisten dit is dan best frustrerend en besluiten dan na veel gestel en verander het schot uit SBnet te halen misschien dat dit aan het net zou  trekken en dat daarom de vangsten zo verschillen tussen ons en de andere schepen. Jammer genoeg maakt het de trek erop geen verschil uit tussen het net met schot en het net zonder schot, dus dit bleek het probleem niet te zijn. We vissen zo de week door en beginnen dan later ook vangsten zo rond de 40 kisten te vangen, en ook komt nu ook voor dat we er zelfs meer vis in hebben al onze buren. Het lijkt erop dat de netten eerst weer een in de vang moesten komen nadat ze een hele poos op de schuur gestald waren. We hebben het geluk dat we de hele week prachtig mooi weer hebben, vooral omdat we deze week vaak met de sumwings met netten aan de boord komen om het 1 en ander te stellen.  We vissen dan de week uit en komen met goed 730 kisten vrijdagmorgen vroeg de haven van Harlingen binnen. We lossen dan zelf de vis omdat we nu vroeg binnen zijn, ook hebben we nog wel wat werkzaamheden zoals een lekke leiding in de machinekamer van de dekwaspomp, de rem van de lier die bijgesteld moet worden, die gieken weer op de kant gehad om te vetten en ook de bilgeboot langzij gehad om de vuilolie tank en de bilge van de machine kamer leeg te zuigen. Nadat we helemaal klaar zijn eten we nog een patatje aan boord en vertrekken weer op Urk aan om zo s middags om 5 uur thuis te zijn.

Goed weekend toegewenst!