Week verslag passagier fotograaf Cees vd Wal

13-10-2012 09:27

 

Bij deze mijn bijdrage voor het weekverslag.

 

Al jaren liep ik met het idee om een keer een tocht met een kotter te maken. Viavia kreeg ik van de jongens van de BCK40 de kans om deze droom te verwezenlijken.  Het zou een klein project gaan worden waarin ik met video en met foto het leven aan boord zou vast gaan leggen, een video dagboek zou bij gaan houden voor het Reformatorisch Dagblad en foto's zou leveren voor de krant. Maandagmorgen 1:52 kwam ik aan in Harlingen waar ik zou inschepe op de Quo Vadis. Na iedereen even gesproken te hebben bleek dat we nog niet zouden vertrekken ivm met een kleine storing in het smeerolie systeem, wat dan duidelijk word is dat je materiaal tip top moet zijn omdat je van je spullen op aan moet kunnen. Uiteindelijk vertrokken we die  middag rond de klok van 2e. Rond 3u kwam de reddingboot van Terschelling langzij tijdens een oefening en kon ik vanaf de Waddenzee wat beelden maken,

een ervaring om niet snel te vergeten. Die avond kreeg ik last van zeeziekte wat tot de volgende avond zou duren, maar goed dat maakt iedereen mee, gelukkig was Johan bereid om e.a. te filmen want daar kwam toen even niet veel van. Op woensdag hadden we een paar mooie trekken met schone schol en kon ik pracht opnames maken. We hadden rustig weer, en de zee werd steeds vlakker. Donderdag rond een uur of 5 gingen de motoren stil, dus tijd om snel te gaan kijken. Wat bleek, we hadden het net aan stuurboordzijde kapot getrokken en hadden dus schade. Met man en macht zijn de jongens bezig geweest om de gaten te dichten. Gelukkig hadden we blak water wat prachtige plaatjes opleverde.

 Na 2 uur konden de netten weer overboord en kon de vangst weggewerkt worden. De jongens hadden het heel de nacht druk gehad, en konden pas rond 11u een klein half uurtje gaan leggen voordat de bel weer ging. Op donderdag rond 3u smorgens hebben we de laatste trek binnen gehaald, de sumwings binnen gehaald en alles goed vast gezet ivm het te verwachte weer. Ze gaven 7 a 8 op. Ik heb er weinig mee van gekregen, want toen ik rond 8e boven kwam was het al wat rustiger. We hebben de heel de dag gestoomd richting Harlingen waar we om 19u aan kwamen. En zo eindigde een pracht week al weer. Het was een mooie belevenis, die ik niet had willen missen. Alleen al om de 'andere kant' van de visserij een keer te zien. Er zijn een hoop vooroordelen over de visserij en over de visstand, maar ik heb wel gezien dat deze jongens met liefde met hun vak omgaan. Jurie, Johan, Johannes, Riekus, Jan-Hendrik en Johannes bedankt voor jullie gezelligheid, steun en humor!

 

Cees vd Wal