Week 9

18-03-2011 18:03

 

Week 9

 

Maandag morgen vertrekken we weer vanuit Harlingen. Na 4 uurtjes stomen zetten we de sumwings en netten uit, zodat we 2 uur noord in zullen vissen.

Als we halen komen er twee waterige kuilen over, waar alleen wat tong uitsteekt. Na het verwerken van deze “buit” komt er 40 kg tong uit met 2 kisten schol. Elke week word de scholvangsten zuidelijker minder, de schol heeft zijn kuit geschoten en trekken weer naar de noordelijke bestekken.

De koers de komende trekken is Noordoost, maar nu de schol hier niet meer met grote getale gevangen word vangen we wel koeteieren.

Wat zijn nu koeteieren? En waar komen ze plotseling in grote hoeveelheden vandaan?

Een tijdje geleden las ik een in het magazine WEET dezelfde vraag. Nu ben ik naarstig op zoek geweest naar dit magazine, maar helaas kan hem niet meer vinden.

Maar een koetei is een rond zanderig balletje, en lijkt een beetje op een normaal ei. Als je er ook maar zacht in knijpt blijft er alleen maar zand over.

We vissen richting de zgn Kuster, al vissende zijn de vangsten van de 5 tot de 8 kst schol met 30 kg tong.

 

Dinsdagmorgen horen we het ontstellende nieuws van de N28 “Mooie Meid”, de drie koppige bemanning is tot op heden geen teken van leven van vernomen.

Intussen zijn er andere eurokotters naar hen aan het zoeken, maar naarmate de tijd verstrekt word het levend terug vinden van de drie collega’s kleiner.

Het doet me gelijk terugdenken aan het zinken van de Z 474 in ik meen 1997. Waarbij Kees Korf ook vermist werd.

Dat gebeurde ook op een maandagavond, waarna we met een hele vloot dinsdagmorgens ook zijn gaan zoeken.

Ondanks de grote zoekactie met diverse schepen, mocht het niet baten ook maar iets terug te vinden.

 

Hele week is het tamelijk rustig weer en komen niet boven de 8 kisten schol uit. Vrijdagmorgen vissen we weer wat zuid in zodat we niet al te lang te stomen hebben.

Na het thuis zetten van de sumwings, kunnen we dankzij het mooie weer gelijk in de netten beginnen. Zodat we voor de haven alles netjes aan dek hebben. In de haven lossen we de vis op de vrachtauto voor de maandag verkoop op Urk.