Week 8

25-02-2011 18:56

 

Week 8

 

Maandag sinds enkele weken weer op zee, hebben deze week ook passagier mee omdat het vakantie van school is. Ondanks het afraden om een week met wisselvallige weersomstandigheden, zet hij toch stoef door en laat zich niet van de kaart brengen.

Maandagmiddag zetten we uit voor de eerste trek wat goed is voor 200 kg schol en 20 kg tong. De schol is zijn kuit nu helemaal kwijt en is weer optrekkende naar de noordelijke bestekken, dus enorme scholvangsten van 2000 kg schol hoor en zie je niet meer.

 

Het weer veranderd zienderwijze in een dikke bries met een onstuimige zee en ook nog uit zuidoostelijke richting. Dit geeft nog eens een gevoeltemperatuur alsof we op de noordpool ons bevinden, maarja er zal toch gehaald moeten worden en de vis weggewerkt.

Nu we internet aan boord hebben komen verschillende zaken door de weeks ook op je af wat je anders alleen in het weekend normaliter regelen kan. bijvoorbeeld ons werk met de jonge vissers, vorige jaar ons begin jaar zijn we goed begonnen met het organiseren van verschillende promotie evenementen. Zoals het veilen van het eerste kistje Schol wat een ongekend bedrag van 117.000 euro opbracht, dit was bijna het dubbele van de eerste haring waar half Nederland vooruit loopt.

Van alle kanten word er geroepen dat de sector veel meer aan promotie van schol moeten doen, nu we begin van het jaar weer een start wilden maken met het regelen van diverse dingen voor de veiling van het mandje schol 2011 kregen we bij diverse organisaties in bedekte termen geen support, en er een roll overjaar van moeten maken. Ene kant verbaasd over zo'n reactie, terwijl promotie van de schol zo hard nodig is. Of zit hier meer achter dan wij overzien kunnen, en moeten we het hier bij laten?? Zodat er maar een echte veiling is en dat is die van de maatjes haring, en dus niet bang hoeft te zijn voor verlies van media aandacht dmv de schol?

Wij als jonge vissers, zijn er toch van overtuigt dat de promotie van schol door moet gaan om het produkt weer uit het slop te trekken. Zodat de mensen weer vis gaan eten die voor de deur gevangen word, dan vis die uit verweggistan geimporteerd word en niet van weten wat er allemaal meegebeurd is voordat het op het bord van de consument ligt.

Mensen laat je stem horen of steun de nieuwe generatie visserlui, want samen staan we sterk om deze kar te trekken en ons niet in een hoek laten zitten waar de concurrentie ons hebben wil hetzij importvis of concurrentie van een veiling.!! schol-2010@live.nl is het emailadres van de jonge vissers.

Nu de wereld aan boord ook een stuk kleiner is geworden door de komst van internet, gaat de week des te sneller en is het voor je weet alweer vrijdagmorgen en gaan we alles weer lekker soppen en ons voorbereiden op de binnenkomst in Harns of te wel Harlingen.

We hebben een lekker schip met vis, aan de rest zullen we niet te veel denken en houden eerst weekend thuis.