week 50

19-12-2011 22:17

Week 50

Wat doet het weerbericht? Moeten we varen of niet? Hoe laat moeten we? Moeilijke vraag, nou ja laten we gewoon maar om 12 uur gaan.

Dit is maar een kort fragment wat speelt voordat er zondagavond vertrokken gaat worden. Na een week binnen gelegen te hebben wegens weersomstandigheden, is het toch weer tijd om de ruime plas weer op te gaan.

Zondagnacht in Harlingen hebben de meeste schippers zo gedacht en vertrekt het grootste gedeelte van de vloot richting zee.

Maandagmorgen 7 uur vieren we voor de eerste keer de netten weg, op hoop van zegen! Het is aangenaam visweer zo de eerste trekken, en gelijk is het 15 kisten schol met 40 kilo tong. Hopelijk kunnen we dit een beetje vasthouden voordat het slechte weer begint.

Maandagnacht begint het van de een op andere trek te stormen, en word de vangst ook gelijk minder. Maar evengoed nog 10 kisten schol met mand zwartvis bij mekaar, en zo vissen we de dinsdag in afwachtend op knapper weer.

Het weerbericht voorspeld niet veel goeds, voor de woensdag windkracht 8 tot 9 uit de zuidwestelijke richting. Donderdag knapper 6 tot 7 en dan vrijdag bar slecht 10 tot 11.

We zien wel wat er komen gaat en proberen te vissen zolang dat verantwoord is. De kotter kan dat weer wel aan, maar de bemanning moet tijdens halen toch aan dek om de netten te legen. En dit zijn dan ook riskante momenten.

Dinsdagnacht verslechterd het weer dermate dat de nodige collega’s het voorgezien houden en stoppen met vissen, wachtend op beter. Wij maken paar lange trekken voor de wind uit in noordoostelijke richting.

Het weerbericht van woensdagmorgen is compleet anders dan de dag daarvoor, want voor woensdag word verwacht 5 tot 6 uit zuidwestelijke richting. Donderdag 6 tot 7 en vrijdag bijzonder goed 5 tot 6. Zo zie je maar weer dat de kundige mensen het ook niet altijd van te  voren kunnen voorspellen.  Voor ons die op zee zijn alleen maar beter, want na een week slingeren raak je er heel snel mee aan en hunker je naar een stille zee.

Het voorspelde knappere weer voor de woensdag blijft uit, en staat er toch een harde krachtige wind 8 uit de westelijke richting. De vangerei is zo gemiddeld 10 kisten schol met 40 kilo tong en 10-20 kilo zwartvis, dus ondanks de omstandigheden toch een redelijke vangst.

Donderdag valt de wind grotendeels weg maar de deining van de zee blijft, de scholvangsten worden beter 16 kisten per trek.

Elke keer blijft het toch een bijzondere ervaring, dat het water(de zee) zo onnoemlijk veel kracht heeft. Nu is ons schip niet een van de kleineren (500 gt) maar toch is het een speelbal voor de zee, die doet ermee wat die wil. Ik denk dat de meeste mensen die nog nooit op de ruime zee zijn geweest zich hiervan een voorstelling kunnen maken. Dus daarom nodig ik bij dezen een ieder uit om eens een weekje tijdens de wintermaanden met ons mee te gaan en de sfeer e.d. te proeven!!

Vrijdagmorgen begint goed want na de wind is de zee ook helemaal gaan liggen, en hebben we een lekker kalm stoompje richting Harlingen voor de boeg. Na de werkzaamheden op de Waddenzee, hebben we alles klaar staan bij binnenkomst zodat we zo snel mogelijk huiswaarts kunnen. Gedoucht en wel komen we vrijdagavond thuis.