Week 49

11-12-2010 16:34

 

Maandagmorgen half acht zijn alweer vissende bij de kuster.

Ondanks dat we zondagnacht vertrokken waren vanuit U raad het al Harlingen, hebben we toch nog een klein knipje kunnen doen. Als je ervan uit gaat nadat je zondagmorgen thuis wakker word en overdag de nodige bezigheden hebt loopt de dag zomaar om en is het alweer avond.

We vertrekken altijd dan om 12 uur 's avonds vanuit huis en halen een voor een de bemanning op, waarna we langs de schuur gaan voor proviand en dergelijke spullen. Dit duurt ongeveer een kwartier voordat we Urk achter ons laten en thuis iedereen al bijna in diepe slaap is.

Van Urk naar Harlingen rijden is ongeveer een 45 minuten, nu afgelopen zondagnacht was het glad op de weg dus duurt het enigszins wat langer. Maar dan zijn we meestal toch rond de klop van 1 uur aan boord, waar de machinist gelijk de machinekamer induikt en alles laat draaien wat draaien moet. De rest pakt de spullen aan boord, wie dat we meegenomen hebben met de bus, en parkeren de bus op het terrein van de visafslag waar deze hele week achter een hek blijft staan totdat deze weer de andere kant op kan.

Vervolgens heeft Roy onze Engelse bemanningslid, die meer in Harlingen woont dan in Engeland, al de koffie gaar en drinken we gezamenlijk eerst een bak koffie waarna we de week beginnen met uit de bijbel de lezen en de bidden.

We verlaten de haven dan meestal net voor 2 uur, soms zijn er nog wat kleine werkzaamheden te doen maar meestal proberen we deze vrijdags af te maken.

Vanuit Harlingen richting open zee, dit is het stukje Waddenzee waar we overheen moeten, neemt ongeveer 1.5 uur in beslag. Zoals we dat noemen buiten, dit is buiten de Waddenzee op de Noordzee, dan beginnen de wachten die de bemanning een voor een nemen en dus een poosje boven moeten zitten om op te letten e.d.

Dus al met al is de dag al bijna rond en is het maandagmorgen en ben je zomaar alweer 24 uur in de touw voordat je een knipje gedaan hebt. Als het verkeerd wil zijn de eerste trekken ook al niet van die lange trekken dus om aan 8 uur slaap te komen als visserman is dat vaak uniek.

We vissen deze week gelijk wat noordelijker op en vallen gelijk in een lekker visserijtje van 800 a 1000 kilo schol met 35 kilo tong en 10 a 20 kilo tarbot. We blijven hier over en weer vissen zolang het duren mag.

In de loop van maandagnacht komt hier een buurman bij nl. de NG 1, thuis is dit ook al mijn buurman, en in dinsdagmorgen de SC 31. zo liggen we gezamenlijk te vissen en hebben hierbij stralend mooi weer.

Dit is echt weer genieten na al die weken van heen en weer geslingerd te zijn. Maar de berichten zijn alweer voor donderdag NW 7 en 8, dus genieten we nog meer als het knap weer is en het is toch nog geen donderdag.

Woensdagavond word de vangst van tong en tarbot minder en vissen we hier vandaan om een lijntje te proberen van voorgaande week waar we dit wel vingen.

Donderdag is het weer slecht meer 8 uit een NW dan 7, de natuur is toch wat bijzonders ene moment is de zee helemaal glad als een spiegel 2 uur later heb je golven van 3 en 4 meter hoog.

Nadat we hele week lekker gevangen hebben besluiten we dondermorgen om voor de vrijdagmarkt te gaan, en vissen we toch 's middags 5 uur.

Donderdagnacht even voor 2 uur liggen we weer aan de kant, de netten nagezien en na het vetten van de gieken lossen we de vis in een vrachtauto van Transportbedrijf Mulder voor verkoop op Urk