Week 48

03-12-2010 14:00

 

Na een druk weekend vertrekken we maandagmorgen samen met de andere collega's tongvissers vanuit Harlingen. We stomen een 50 Mijl noord in, en zetten de zaak uit en vissen binnen notime weer.

De eerste trek is goed voor 200 kg schol, 25 kg tong en 30 kg tarbot. De volgende trekken zijn wat beter van de tong en kunnen dan de mand volmaken wat goed is voor 40 kg tong.

Als visserman ben je altijd bezig met het weer en weersverwachtingen, aangezien dit het meeste roet in het eten kan gooien qua leefomstandigheden aan boord. We zijn uitgevaren met het vooruitzicht op een koude week, maar dat het zo extreem koud zou worden komt ook ons als een "koude douche". 

Een wind uit het oosten is in de winter de meest koude wind, maar dan ook nog met een kracht van 8 bft en de nodige sneeuwbuien. Moet je voorstellen dat je lekker in je warme kooitje ligt, en dat de bel gaat om de netten te halen. Dus snel de kooi uit om je aan te kleden om naar buiten te gaan, als je tijdens het aan kleden af en toe snel door het raampje naar buiten kijkt en dan ziet dat het donker is het nodige opspattende water ziet en als klap op de vuurpijl een hevige sneeuwbui. Maar ja die netten moeten weer geleegd worden, daar sta je dan aan dek enkele minuten geleden lag je nog in een kooi met een temperatuur van ongeveer 25 graden, en nu aan het werk in een sneeuwstorm met een gevoeltemperatuur van -20 graden. 

Je snapt wel wat een contrast je als visserman binnen enkele minuten kunt zijn, maar ja word er dan gezegd had je maar een vak moeten leren!!

Zo verloopt deze week stukje bij beetje de visserij word wat beter naar een 400 a 500 kg schol met 25 a 40 kg tong en 25-40 kg tarbot. In de loop van dondermiddag begint de wind af te nemen en word de temperatuur ook wat enigszins aangenamer.

Vrijdagmorgen is de wind nagenoeg gaan liggen en is het mooi kalm weertje, maar het is alweer bijna tijd om huiswaarts te keren. We doen nog enkele trekken in zuidelijke richting, zodat we niet zolang te stomen hebben. Na scheepzetten van de sumwings en netten,  kunnen we gelijk de netten nazien zodat we dit alvast maar klaar hebben. Daarna roept de kok voor eten, en gaan we eerst met zijn allen rond een overheerlijke grote pan bami.

Na een lekkere warme douche, komt de witte haven van Harlingen in het zicht. Hier ligt behoorlijk wat sneeuw en zo varen we stukje bij beetje een witte wereld in. En nu maar weer zien dat we veilig het laatste stukje naar huis afleggen.