Week 47

27-11-2010 13:55

 

De weken die we van het jaar 2010 nog te vissen  hebben zijn nog maar op een hand te tellen, we hebben ons visplan zo in kunnen delen dat we ons quota op een goede manier hebben in kunnen benutten.

We hebben de eerste 3 maanden van 2010 nog met onze traditionele boomkortuigen gevist op tong, daarna zijn we hebben we 7 maanden getwinrigd op msc schol en de laatste 2 maanden hopen we het jaar met de sumwing en dynema netten het jaar uit te vissen.

Afgelopen vrijdag toen onze vis geveild werd zijn de scholprijzen tot een prijs gedaald, dus het maakt niet uit of je nu grote of kleine schol vangt.

Nu de laatste weken op de tongbestekken ook schol bij gevangen word gaan we hier ons geluk proberen, en vertrekken zondagnacht vanaf de steiger van de Urker afslag in Harlingen.

De zgn. tongbestekken hebben we al eens eerder op genoemd nl. de kuster, krentebol puzzelhole, wrak van de 58 enz., dat is het rondje voor van de week.

Maandagmorgen om 8 uur liggen we al te vissen, dat is het voordeel van de tongbestekken ze liggen maar op een paar uurtjes stomen. De vangst schommelt van de 400 kg schol tot 1000 kg schol met een 20 a 35 kilo tong en een 15 a 25 kilo tarbot.

Het weer van de week is eindelijk na een lange periode weer eens aangenaam, hoe lang je ook al elke week op zee zit het slingeren van het schip went nooit. En hoe groot of hoe klein het schip ook is alles slingert de een wat meer dan de ander dus dat is en blijft het lot van de zeeman met zijn zeebenen.

Donderdag is het lekker weer en beginnen we met het schoonmaken van de buitenkant van de kotter, dat is de laatste weken met slecht weer er steeds bij in geschoten.

Vrijdagmorgen vroeg net nadat het ligt geworden is stoppen we met vissen en stomen we met de netten buitenboord zodat ook de netten schoon gespoeld worden, en na het verwerken van de laatst gevangen vis de sumwings en netten scheepgezet worden.

Tussen de eilanden Vlieland en Terschelling beginnen we met het nazien van de netten, en maken we alles klaar om als we eenmaal afgemeerd zijn de gevangen vis gelost kan worden en dan snel naar huis toe zodat we nog een bak koffie thuis kunnen doen