week 46 - 47 - 48 - 49

19-11-2011 23:07

Week 46

 

We vertrekken deze reis weer zondagnacht 00.00 uur vanaf huis om zo aan een nieuwe visweek te beginnen, eerst gaan we even langs de schuur waar we zo als elke week onze proviand en benodigde spullen ophalen. We zijn dan al weer snel buiten Urk onderweg naar

Harlingen, Aangekomen aan boord begroet Roy Holmes onze Engelsman ons al en heeft de koffie klaar gezet,

 

We hebben al het werk de voorgaande week goed klaar gemaakt, dus kunnen nu gelijk alles opstarten en vertrekken naar zee. Maar deze keer is het een stuk moeilijker om naar buiten te komen, het is potdicht van de mist. Dus met 2 man wacht op de brug en 100% op de radar varen we de haven uit, we zijn gelukkig 1 van de eerste schepen die de haven verlaten dus hebben daardoor weinig last van andere schepen. Terwijl we op het wad naar buiten varen horen we op de marifoon hoe de andere schepen de haven verlaten en hoe moeilijk het gaat met deze drukte en mist, en dat de eerste kotter al vast zit buiten de dam. Er lopen dan nog verschillende kotters buiten de boeien aan de grond, maar komen gelukkig allemaal weer los.

 

Nadat we ongeveer 60 mijl gestoomd hebben beginnen we weer waar we de voorgaande week geëindigd waren en vissen zo noord in. We vangen zo een paar kisten schol met 2 mandjes zwartvis en hoe noordelijker we komen hoe beter de scholvangst wordt. Nadat we zijn aangekomen op ons bestek vissen we in het rond om zo een goed vislijntje te vinden. We vinden dan een lijntje met ongeveer 20 kisten schol en ook nog iets zwartvis erbij, alleen vangen hier wel te grote boxen om de zaak goed vissend te houden dus verwisselen we onze 8cm zakken(kuilen) voor kuilen met een wijdere maaswijdte. We kunnen hier nu goed vissen maar zien nu jammer genoeg geen tong meer in de netten, We vissen hier zo een etmaal vissen en verwissel de zakken weer en vissen weer door naar andere bestek voor iets meer zwartvis. Dan vrijdags beginnen we zo het schip weer van binnen en buiten schoon te maken om ons zo voor te bereiden om weer naar huis te gaan. De plannen waren om vrijdagavond binnen te komen maar komen een goed visnamig lijntje tegen en besluiten toch maar door te vissen en zaterdagochtend binnen te komen. Als we dan Harlingen binnenlopen staat de losploeg al te wachten om gelijk te beginnen met het lossen van de vis. Zodat de bemanning gelijk in de bus naar Urk kan vertrekken om lekker 2 daagjes weekend te houden, want met 36 uur staat de bus weer klaar voor de volgende visreis!

Weekverslag 47

 

Deze visreis beginnen we weer door om 00.00 vanaf Urk te vertrekken naar boord toe,

Als we aan boord aangekomen zijn lijkt het net als voorgaande week weer erg mistig.

We besluiten dan om iets later de haven te verlaten om zo niet in de drukte van de uitvarende vloot te zitten, we zijn echter niet de enigste die dit van plan waren en daardoor blijven de meeste kotters wachten, dus zijn we alsnog weer 1 van de eerste kotters die de haven verruilen voor t ruime sop.

 

Als we dan de eerste 2 uur over het wad stomen lijkt de mist mee te vallen, als we dan de eilanden gepasseerd zijn zetten de koers noordwest om zo rond de 50 a 60 mijl te stomen.

De laatste weken heb we om de oost gevist, en we zullen het van de week westelijker proberen voor iets meer schol. We vingen de laatste weken oostelijker minder en kleinere schol, hier westelijker  hopen we op meer en knappere schol. Maandagochtend zetten we

Op hoop van zegen de netten weer voor de eerste keer uit, dit was goed voor 10 kisten schol met een mandje zwartvis, Omdat we deze week ook weer lekkere bries hebben besluiten we er een wekker voor te gooien, om zo evengoed die scholletjes vast te houden.

 

We vissen zo met onze collega vissers de GY57 en de UK34 en vergelijken zo onze vangsten.

UK34 en wij vissen al beiden met de sumwing en het is dus ook interessant voor ons allen om de vangst te blijven vergelijken met de traditionele boomkor  (GY57). De vangsten komen overigens aardig overeen en blijven deze week ondanks de bries zon 400 kilo schol met zwartvis variërend van 30 tot 60 kilo. We doen dan zo vrijdags zo de ronde om alles weer schoon en op zen plaats te krijgen, en komen dan vrijdagavond binnen in Harlingen en schieten aan tussen de UK19 en de PD657, die ook net binnengekomen waren. Als we dan het werk geklaard hebben kunnen we op huis aan met een tevreden gevoel, want hebben evengoed een reisje gemaakt!

 

Weekverslag 48       

 

 We vertrekken deze week om 06.00 vanaf Urk naar Harlingen, we vertrokken deze week later dan normaal omdat, het de zaterdag en zondag zeer slecht weer geweest was en er nog een dikke deining stond. Voordat we de haven uitvoeren begonnen we met de normale gang van zaken, alles opstarten en klaar maken voor de week ook verhaalden we de kotter naar een andere plaats zodat we de blokken in de gieken goed konden vetten.

 

We vertrokken daarna weer naar zee, we zouden deze week opzoek naar wat meer zwartvis

En daardoor zijn we deze week oost in gestoomd. We begonnen deze reis rond het middageten met vissen de eerste trekken waren goed voor zon 3 tot 5 kisten schol met een paar mandjes zwartvis erbij. We hebben dan ook een dikke bries daardoor vissen we langer

Zodat eigenlijk te vangst te kort is tegenover het olieverbruik met het slechte weer.

We vissen zo de hele week in het rond maar komen geen beter vislijntje tegen het blijft hetzelfde. Zodat we donderdagmiddag nog zeer weinig aan boord hebben, en besluiten verder west in te gaan vissen. Voor de vrijdag geeft het weerbericht eindelijk weer een beetje normaal weer aan, dus hopen nu op geluk zodat we evengoed niet voor niks deze week op zee zijn geweest. We vallen donderdag nacht met onze neus in de boter en vangen hier zo rond de 17 tot de 20 kisten schol met een mandje tong, zo kunnen we hier onze week nog recht trekken en vissen hier dus ook door tot vrijdagavond, en moesten toen vanwege weersomstandigheden stoppen. Nadat we de sumwings en de netten weer aan boord hadden en alles zeevast stond begonnen we toen weer zuidoost in te stomen richting stortemelk.

Toen we voorbij de eilanden waren en met het onderhoud aan de tuigage en netten wilden beginnen, kon dat niet door het slechte weer. Toen we vrijdagnacht de haven binnenkwamen deden we toen eerst de netten. En vervolgens stond de losploeg al klaar om de kotter te lossen, het was toen alweer ochtend geworden voordat we weer richting Urk konden vertrekken.

 

Weekverslag 49

 

We zouden deze week vertrekken om 00.00 zondagnacht, maar op het laatst werd toch besloten vanwege het weer om 07.00 naar boord te gaan. Eenmaal aangekomen in Harlingen lag bijna heel de vloot nog binnen, Na enige weerberichten te hebben bekeken en het nodige overleg werd toch besloten om van de week niet te varen en binnen te blijven. Deze week werd er aan boord wel het nodige onderhoud gedaan, zoals de verlichting, machinekamer filters enz en de werkruimte op orde gebracht, nieuwe deur in de zij van de kotter gedaan, en werd er nog een nieuwe pakking tussen de blower(turbo) gedaan. Door het slechte weer stond het water woensdagmiddag zo hoog dat zelf de steigers in Harlingen onder water kwamen te staan. het nodige onderhoud werd dus wel gedaan om het schip goed in de vaart te houden.

Beste lezers prettig weekend gewenst!