Week 45

25-11-2010 22:44

 

week 45

Zondagnacht vertrekken we vanuit zoals gewoonlijk Harlingen, en stomen richting de "bungalow". Ook dit is weer een bestek naam, zo zijn er door de tijd heen nog al wat namen ontstaan zoals de kuster, de krentebol, de kolenboot, het dambord, puzzelhole,  de ooievaar, de plaatjes,enz. dit loopt tot het oneindige aan toe.

De eerste paar trekken kunnen we zo een 50 a 60 kg tong/tarbot en 350 kg schol vangen, en schuiven stukje bij beetje wat noordelijker op.

Met tongvissen is het voornamelijk steeds kleine stukjes bij elkaar bevissen, als je het vergelijkt met vissen op schol is dit veel avontuurlijker. Er zijn soms dan weken dat je geen ene trek hetzelfde lijntje afvist, je kan veel meer bestek af leggen omdat schol veel wijder verspreid ligt.

Onze sumwings lopen goed denken we, want het neusje met een breedte van 30 cm en dat is het enigste wat over de grond gaat, word blinkend glad. De vleugel zelf raakt geen bodem aan, en zweeft dus door het water als een vliegtuigvleugel door de lucht.

Het is een hele onstuimige periode van het jaar qua weer, nu kondigt de volgende storm zich alweer aan. Vissen met slecht weer is op zich geen probleem de schepen van tegenwoordig zijn zo sterk, dat ze geen krimp geven bij het geweld van de zee. Alleen bij het halen van de kuilen en als er dus mensen aan dek moeten is het extra oppassen en daarmee willen we zo weinig mogelijk risico lopen.

Donderdagmorgen stoppen we met vissen en gaan en we richting stortemelk om veilig in Harlingen binnen te komen