week 44

25-11-2010 22:42

 

Week 44

 

In de nacht van zondag op maandag vertrekken uit Harlingen, en zijn van plan wat Noordoostelijker op te stomen om daar het een weekje te proberen.

Na eerst een slaapje gedaan te hebben doen we nog enkele aanpassingen aan de bevestiging van het net aan de sumwing.

We beginnen deze week net onder de 55 noorderbreedte, hier beginnen ook wat andere collega's

Het zgn. wrak van de oude Uk 2 is ons doel een beetje, we kunnen trekken van ongeveer 2 uur lang doen en kunnen zo een kist of 10 schol vangen en 35 tong en 25 kilo tarbot. We doen ook nog paar trekken van 800 kg. schol, overal zien we schol of je nu wil of niet wil de hele Noordzee ligt bezaaid met schol.

Afgelopen weekend sprak ik een vriend uit Zeeland, en die zagen daar ook overal schol terwijl normaal de zuidelijke Noordzee altijd wat minder is in vergelijking met de noordelijke Noordzee.

Maar dan plotseling 's avonds laat valt de hoofdspanning uit wat betekend dood schip, gelukkig werkt de noodverlichting goed en kunnen we snel kijken wat er aan de hand is en proberen via de andere generatorset spanning te krijgen.

Dit lukt gelukkig, en halen voor de zekerheid de tuigen even boven of dat ook allemaal nog in orde is. Na het visgerei gecheckt te hebben laten we dit weer onder water zakken. Maar dan als we op de helft de te vieren vislijn stopt de vislier ermee, het is op een schip als er wat aan de hand is altijd met nacht en ontij. Na wat controles gedaan te hebben proberen we nog iemand aan de wal te gaan raadplegen. We vinden een telefoonnummer van de gepensioneerde Gijs Vermeulen van Bakker Sliedrecht( leverancier van de elektronica van de vislier) en na advies van hem door enkele punten in de kast te overbruggen  kunnen we de week uitvissen

Het weerbericht waarschuwt voor de eerste echte herfststorm, met windkrachten boven de 10 BFT uit. Aangezien de visserij goed is proberen we zo lang mogelijk door te vissen totdat de wind er al is maar de golfhoogte nog niet.

Het is donderdagmorgen en houden het voor gezien en pakken ons visgerei binnen, en sjorren dit goed vast om niet voor verrassingen komen te staan.

We hebben een zware stoom recht in de wind met golf hoogtes variërend tussen de 4 en 6 meter.

Donderdagavond lopen we binnen in Harlingen, kijken gelijk de netten nog na en gaan paar uur de kooi in, want om 5 uur vrijdagmorgen kunnen we onze vis lossen voor verkoop op Urk

Vrijdags zijn er enkele monteurs aan boord om alles weer in orde te maken en zijn zelf ook met wat onderhoudsklussen bezig