Week 42

19-10-2012 22:25

 

Week 42 2012-10-19

 

Deze week gaan we weer weg naar zee, maar zonder Cees van der Wal.

Zondagnacht 02.00 uur verlaten we zonder oponthoud de haven van Harlingen, de weersvoorspellingen zijn niet al te best.

 

10 uur lang stomen we in noordwestelijke richting om onder de doggerbank te kunnen uitzetten. De eerste trekken zijn nog niet druk, 8 kisten schol van 7 kwartier vissen.

Samen met collega FD 283 vissen we gelijk op in noordelijke richting, zodat we allebei een kant op vissen wat het zoeken vereenvoudigt dan dat er alleen gezocht moet worden.

Dinsdagmorgen begint de wind aan te wakkeren, soms is het ongelooflijk hoe snel de zee kan veranderen in bergen water met soms uitschieters van 5 en 6 meter hoog.

We vissen nu 3 uur om niet al te vaak de netten boven te halen, wat de nodige risico’s met zich meebrengt. Van de 15 tot de 20 kisten schol vangen deze dag, wat op zich niet verkeerd is voor met slecht weer. De wind komt uit het zuidwesten en daardoor vissen we de hele nacht voor de wind in noordoostelijke richting, zodat we niet al te veel gasolie verstoken om de snelheid erin te houden.

 

Woensdagmorgen is de wind helemaal gaan liggen, waardoor het een stuk aangenamer is aan boord. De vangerij is ook gelijk een stuk beter en vissen in noordelijke richting naar de 56 noorderbreedte, en vangen 20 tot 35 kisten schol.

Elke trek is het toch weer afwachten of alles heel boven komt, wat het toch ook wel weer spannend maakt. Soms komt het net ook weleens kapot boven zoals woensdagmiddag, waardoor het een race tegen de klok is om het net weer visklaar te krijgen.

Donderdagavond doen we nog een trek van 44 kisten schol, waardoor het in het visruim lekker snel vol stapelt.

Vrijdagmorgen stoppen we met vissen en hebben geweldig mooi blak weer, waardoor we onder het stomen onze netten kunnen nakijken en gelijk klaar kunnen maken voor de tongvisserij.

Vrijdagavond liggen we om 11 uur weer afgemeerd aan de steiger in Harlingen. Het werk is gedaan en gaan met een voldaan gevoel voor het weekend naar Urk toe.