Week 41

19-11-2010 21:52

 

Week 41

Na een weekendje thuis op Urk is het maandag weer realiteit om weer richting zee te gaan.

Het weer voor komende week ziet er wat wisselvallig uit, wat voor de visserij met borden niet zo gunstig is.

We moeten met de twinrigvisserij elke trek de borden, kabels en netten helemaal thuishalen, om de kuilen met vis te kunnen legen. Maar dit brengt met een hogere deining weleens risico's met zich mee.

Als je het vergelijkt met de zgn boomkorvisserij, dan haal je met een lijn alleen de kuil aan boord en blijft het gelehel vistuig buiten boord hangen. Wat dus weer minder gevaarlijke situatie's met een slingerend schip kan veroorzaken.

Daarentegen word er met de twinirigvisserij  de vangst met een golfhoogte van 2.5 meter  aanzienlijk minder zodat de rendabiliteit van deze visserij in de slecht weer periode niet meer aan de eisen kan voldoen.

Na weer 60 mijl gestoomd te hebben, vieren we onze netten  weg om dagtrek te kunnen doen. De vangst van deze trek is niet zo best het is een krappe 600 kilo schol. de daarop volgende trekken word het niet veel beter, in de tussentijd zijn we weer in de buurt van de zgn vlam(booreilanden)

Het is alweer woensdag als we een trek van 2200 kilo schol doen, we proberen dit nog een keer maar we kunnen deze zwemmende schol niet meer terug vinden.

De rest van de week is het een stevige bries waardoor de vangst er niet beter op word.

Zaterdagmorgen zijn we weer in het oude vertrouwde Harlingen.