Week 38

30-09-2010 21:41

 

Nadat het voorgaande weken steeds gestormd heeft, ziet het er deze nieuwe week veelbelovend uit wat weer betreft.

Maandagmorgen zijn we om 6 uur van huis vertrokken en om 8 uur verlaten we de haven van Harlingen.Op hetzelfde momnet is er een zoekactie naar een opvarende van een van de visserschepen. 

Maandagmiddag vieren we om 4 uur de netten weg voor de allereerste trek deze week. Als we de netten na  bijna 4 uur vissen boven halen is het alweer donker. Op zee merk je echt dat we richting de korste dag gaan. 

Noord in vissende kunnen we zo een 800 a1000 kg schol vangen. Maar dan woensdag vinden we waar naar we op zoek zijn, n.l. 2000 a 2200 kg schol met 40 kg tarbot en nog wat kisten andere bijvis.

We liggen hier alleen en proberen dan ook deze goede vangst zolang mogelijk erin te houden. Dit lukt tot aan donderdagnacht waarna vervolgens al onze kisten gevuld en zijn en nog weinig ruimte over is in ons visruim.

Met zulke vangsten is iedereen in een beste stemming, maar als we onder het stomen de laatste stand van het weer doorkrijgen zijn we precies ook op tijd vertrokken want voor het hele weekend geeft het weerbericht voor alle districten noord tot noordwest 8 a 9 aan.

Vrijdagmiddag als we Vlieland en Terschelling passeren, neemt de wind flink toe. Precies op het goede moment liggen we weer afgemeerd aan de steiger van de Harlinger visafslag als het slechte weer losbarst. Snel de in de bus om vervolgens gelimiteerd snel naar huis toe om weekend te houden.

Zaterdagavond laat krijgen we het bericht te horen vanuit Harlingen, dat de vorig weekend vermiste bemanningslid van de Uk 37 gevonden is vlak achter onze kotter!

Hoog waarschijnlijk is deze de bewuste vridjagavond tussen wal en schip gevallen en verdronken, waarna ongeveer 9 dagen het stoffelijk overschot naar het wateroppervlakte stijgt en vervolgens na einge tijd voorgoed weer wegzinkt.

De man was 39 jaar oud kwam uit Portugal en laat een voruw en kind achter.