Week 37

18-09-2010 08:55

 

Maandagmiddag na het eten pas gevaren ivm met een kapotte luchtcompressor, tevens gebruik gemaakt van de situatie om onderhoud aan de visborden te plegen zodat we alles up to date houden.

De weerberichten voor deze week voorspellen niet veel goeds maarja toch vol goed moeds opperdan richting zee, we besluiten om niet al te ver weg te stomen en starten met vissen 's nachts bij het zgn verbrandingsgebied.

Onze collega;s GY 57 en GY 127 zijn hier ook begonnen en hebben al een trek uit als wij de vislijnen weer stijf achteruit hebben staan.

De eerste trek is goed voor een 400 kg schol, nu de nachten steeds langer worden is de visserij als het echt donker is het minst.

De tweede trek is er een met dagworden en is gelijk goed voor 1200 kg schol met 20 kg tarbot, maar het weer doet er geen goed aan terwijl het slechte weer steeds meer vorm begint te krijgen word de visserij steeds minder.

Woensdagmorgen halen we de netten boven, de golfhoogte is inmiddels toegenomen tot een krappe 4 meter hoog. Dit is dus echt te veel van het goede en houden we ons visgerei netjes aan boord om ongelukken te voorkomen. we verwerken de vis van de laatste trek weg en gaan eerst maar eens rustig kost eten en vervolgens met de handen op de buik. Zo gezegd zo gedaan nouja bijna want tijdens het eten stuiteren de pannen net niet van de tafel af dus snel alles maar wegwerken en alles weer op zijn plaats wegzetten waar het geen kwaad kan.

Na ruim een halve dag op de wind gelegen te hebben, is het allemaal wat opgestild. De twee collega's besluiten het voor gezien te houden en stomen naar binnen. We gaan ons geluk met het betere weer mar eens proberen de wind is intussen naar het NW gedraaid wat over het algemeen geen visnamige wind is.

We kunnen in de 5 uur vissen 1000 kg schol vangen, normaal vissen we ongeveer een 4 uur maar met slecht weer proberen we zo weinig mogelijk te halen.

De pret van het knappere weer is alweer snel voorbij want donderdagmiddag komt er een vers weerbericht door met als onheiltijding voor vrijdag weer NW 8 tot 9.

We houden het voorgezien en na het halen spoelen we onze netten en gaan dan ook maar naar binnen en zullen proberen onze vis vridjag nog te verkopen.

Vrijdagmorgen lopen we binnen in Harlingen, waar we onze vis op transport richting Urk sturen. Zelf blijven we nog aan boord om wat onderhoudsklusjes te doen, waarna we toch voor zorgen dat we thuis met het eten aan schuiven.