week 31

04-08-2012 20:53

 

Week 31

 

Van de week hebben we een passagier mee Hillebrand Bos die het leven aan boord eens meewilde maken, daarom laten we hem het verslag maken zodat we ook het door het oog van een ander zien.

 

Beste lezers, ben nou 6,5 jaar op Urk getrouwd met een Urker 2 kinderen en kom zelf uit Bunschoten-Spakenburg, en al die tijd wil je dan wel eens ervaren wat het is om een weekje mee te gaan op zee.

Want ja je komt zelf ook uit een vissers dorp en op Urk heb je nog de vloot die elke week weer naar zee gaan, en dan denk je wel eens ben ingeburgerd maar nog niet mee gegaan naar zee dan is dat laatste stukje van inburgering eigenlijk nog niet compleet. ja en hoe kom je op de BCK40 terecht grietje romkes is onze oppasmoeder zo doende.

 

 Zondag avond 29 juli is het dan zover je word om 12.00 opgehaald,van te voren zit je nog wat spullen in je tas te doen dubbel checken of je niks vergeet en dan is het wachten op het busje die je zo komt ophalen om mee te gaan vissen een week lang non stop op zee.

 Iets na twaalven komt ie dan je vrouw wenst je succes en dan stap je in en gaat richting Harlingen, daar aangekomen stopt naast de kotter gaat dan alles uitladen tassen laptops eten drinken allemaal dingen die je de komende week nodig hebt.

Dan gaan de touwen los ondertussen maak je de kooi in orden en stomen een uur of 10 richting de visserij naar de centrale Noordzee bij de grens Engeland Denemarken.

 

Na een nacht niet kunnen slapen, want je hoort de motor en je gaat heen en weer dat is iets wat je nog niet gewent bent kom je aan op de plek, eerst nog even helpen aardappelen schillen en dan kost eten met z’n allen stukje lezen uit de bijbel en dan begint het echte werk.

De netten gaan in het water en het vissen is begonnen, ondertussen geniet je van het uitzicht en bekijkt de kotter van onder tot boven wat interessant is om te zien.

De machinekamer, het visruim, het dek, de kombuis, de keuken maar het hoogte punt is toch de brug.

 

Na een paar uur gaat de bel de twee netten worden binnen gehaald en worden allebei aan de onderkant los gehaald de vis valt in de twee bakken gaat via een lopende band naar boven  en het word gestript. je ziet van alles voorbij komen aan vissoorten  grote schollen tarbot van wel 60 centimeter doorsnee zeeduivel kabeljauw heek inktvis enzovoort.

Zo gaat het steeds door dag en nacht om de 3 uur op en af, half in de week heb je een moment dat je biologische klok even in de war is hoe laat en wat voor dag is het eigenlijk.

‘S avonds zie je een aantal verlichte booreilanden overdag een prachtig weertje en wat andere schepen of helemaal niks als alleen water om je heen.

 

 Het is nu vrijdag een paar uurtjes stomen en zijn weer in Harlingen, kortom ik vond het een mooie ervaring en gezellig.