Week 30

30-07-2012 21:48

 

Week 30                                

 

Maandagmorgen 7 uur zijn we weer in het nu winderige Thyboron, na een aangenaam weekend op Urk te hebben doorgebracht. Afgelopen nacht lekker rustig op de wegen in Duitsland en Denemarken, het is merkbaar dat een grootdeel van het Europa vakantie hebben.

Na een ontbijtje en alles vaarklaar te hebben verlaten we de haven zeewaarts, maar buitengaats staat er toch meer golfhoogte dan verwacht en gaan we i.p.v. Holmen gronden, naar wat dieper water zuidelijker.

Na 3 uurtjes stomen kunnen we beginnen met vissen, en maken hier wat kortere trekjes van 3 uur voor een 800 kilo schol per trek. Tegen de avond is de wind ook gaan liggen en gaan de golven gelijk met de zon onder.

Doel deze week is om ons meer te richten op zwartvis en bijvis, omdat de meeste visfabrieken vakantie houden en de aanvoer van schol niet teveel mag zijn.

Dinsdagmorgen stomen we een klein stukje over een strook stenen, en vieren aan de andere kant hiervan de netten weer weg.

Tot nu toe zijn we nog steeds zielsalleen en hebben we nog geen enkele collega kunnen spotten, wat betekend als we een visserijtje vinden dit dan ook alleen voor ons is. 1000-1200 kilo schol kunnen we hier vangen met 40 kilo tarbot/griet, mooie grote vis om te strippen en geweldig mooi weer geeft ons een heel goed gevoel om zo op zee te mogen zijn.

Tussen de bedrijven door kunnen we een “ bakkie” doen op dek in ons tuinstelletje, wat lijkt of we op cruise vakantie zijn.

Elke keer als de netten boven komen is het een verrassing wat er in zit, of juist niet in zit maar deze keer zien we het al voordat we kuilen(eind van het net waar de gevangen vis verzameld is) boven takelen dat er behoorlijk wat in zit. Als de kuilen dan uiteindelijk aan dek geopend zijn staat de bemanning al te juichen “dit is wat we zoeken”. Mooie grove schol met grote tarbotten. Na een uur zijn de 90 kisten schol, 3 kisten tarbot/griet/tongschar weer verwerkt en netjes in kisten met ijs. Tijd voor koffie in de overweldigende zon!

Helaas was het maar een Lucky trek, maar in ieder geval hebben we deze er maar weer van.

Woensdagnacht gaan we i.p.v. noord in wat we normaal de laatste tijd doen zuid in, maar eens wat proberen dat kan goed maar ook verkeerd aflopen. Wie niet waagt wie niet wind!

Donderdagmorgen liggen we intussen al bij verzameling booreilanden De Vlam, het is hier een drukke bedoening van komende en vertrekkende offshore schepen en ook nog eens 2 kabelboten die de grond onderzoeken. Het nadeel van deze schepen is dat ze veel ruimte opeisen en verwachten dat de visserman wel wijkt voor hen, maar ook wij proberen ons werk te doen en na overleg gaan we ieder een kant op zodat we geen last van elkaar hebben.

Het enige mooie van de booreilanden hier is dat het ’s nachts zo kerstbomen zijn qua verlichting, met een vlammetje erboven.

De visserij valt hier gelukkig niet tegen en doen hier leuke trekjes met de nodige varia aan vissoorten.

We besluiten om hier de week uit te vissen en aangezien Harlingen dichterbij is vanaf hier vrijdagmiddag richting Nederland te stomen voor “thuiswedstrijd”

Zaterdagmorgen met dag en dauw meren we af bij de visafslag, waar de urker losploeg alweer klaar staat om de vis te lossen.

Wij, als bemanning, blijven het waarderen dat “de jongens van Jauwk” altijd maar weer topwerk leveren. Super!