Week 28

18-07-2011 21:49

 Week 28

 

Mooie knappe schol! Met tarbot en tongschar. Dat is ons doel met twinriggen, soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar er is toch schol genoeg te vangen? Jazeker, het is niet zo moeilijk om veel schol te vangen. Maar om de juiste sortering en de goede andere soorten erbij te vangen is een combinatie die er is maar elke week toch weer op een ander visgebied te vinden is.

De reis gaat dus deze week richting Elbow Spit, ook weer zo’n bestek/visgrond naam op en nabij de Doggerbank.

Maandagmorgen vieren we de netten weer weg op Hoop van Zegen, dat we er maar een goede visserij tegen mogen komen. De eerste trek van 3 uur is goed voor 600 kilo Schol, met weinig bijvis.

Zoals gewoonlijk vissen we eerst in noordelijke richting, de 2e trek is gelijk goed voor 1200 kilo.

Dit is wat we dus zoeken qua sortering, grote schol maakt de kisten snel vol en dus zijn we ook heel snel klaar met de verwerking hiervan. Uurtje voor verwerking is dus vrij normaal, en hebben we 2.5 uur voor andere dingen te doen.

We blijven hier een beetje in de buurt, rond harken en hebben zo wat betere trekjes van 1600 kilo maar ook weer wat mindere van 1000 kilo schol.

Woensdag verkassen we toch weer verder in noordwestelijke richting in de hoop op meer tarbot. Hier komen we wel 40 a 60 kilo tarbot tegen.

Aan het eind van de woensdag zien we het weer snel veranderen, met een wind uit noordelijke richting. Het blijft voor ons de vraag waar dan opeens die vis blijft want van 1000 kilo schol valt het terug op 400 kilo schol.

Een bestand opname wordt genomen op dezelfde tijd, plaats, manier, en vispatroon. Als nu ten tijde van zo’n bestand opname, er dus geen gunstige wind is bijv. noordelijke richting kun je in dat bestand opname een hele ander impressie krijgen dan eigenlijk de visstand is.

De bestandopname is van grote invloed op de quota voor het jaar erop, vandaar dat betrouwbaarheid van zulke opnames niet altijd even zeker zijn.

Donderdagmorgen besluiten we om de visserij te staken, aangezien de weersverwachting voor de komende dagen er niet beter op worden.

We stomen met een heel laag toerental van de motor naar Harlingen toe, waar we donderdagavond binnenlopen met spui weer.

Na het lossen van de vis gaan we eerst paar uurtjes de kooi in, zodat we vrijdagmorgen eerst nog wat onderhoudsklusjes kunnen doen voordat we naar huis gaan om weekend te vieren.