Week 27

08-07-2011 17:20

 Week 27

 

De zondag is weer omgevlogen, net zoals het weekend. Je hebt van die weekenden dan geef je een zucht en je zit weer in de bus.

Dit was zo’n  zucht” weekend, en gaan we weer voor frisse moed richting Harns of te wel Harlingen.

Na de normale gang van zaken van opstarten en beginnen, laten we windstille Friesland achter ons op weg naar zee.

Na een lange stoom van 11 uur maken we een beginnetje bij Elbow Spit. We hebben nu een uur langer gestoomd om te proberen nog zuiniger te draaien, en daar hoort het gedeelte stomen ook bij.

Na een trek van 3 uur halen we de netten, er komt een mooie schone kuil met vis over.

Wat we hier vangen is mooie schol, na het verwerken en het afwegen van de vis is het resultaat 800 kilo schol.

Nadat we eerst een weegschaal aan boord kregen, en vervolgens een weegsysteem weten op de kilo nauwkeurig wat we vangen en totaal aan boord hebben.

Met het weegsysteem heb je verschillende mogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld er ook een gemiddelde prijs bij elk vissoort invullen. Het systeem berekent dan uit wat je ongeveer aan omzet een bepaalde trek vangt, maar ook wat de totale opbrengst is. Dit is meestal te weinig in de ogen van de schipper! Maar dat is een “schipperziekte”, hier hebben de meesten last van.

Zo vissen we in de tussentijd in noordelijke richting, en komen zo gemiddeld een 1000 kilo schol tegen, maar weinig andere soorten zoals tarbot en tongschar e.d.

Woensdag gaan we ons geluk proberen in dieper water, de diepte hier is 73 meter onder de kiel.

Als de kuilen boven de stortbakken( hier valt de vis in, waarna het met een transportband verder gaat) zien we al een varia aan vissoorten maar ook aan krabben.

Deze trek zitten er enkele kisten Kingkrab in, deze worden normaliter alleen in noordelijke wateren gevangen maar worden steeds vaker in de Noordzee gezien.

Totaal zitten er 11 verschillende soorten in namelijk: Schol, Schar, Kabeljauw, Schelvis, Heek, Tongschar, Schartong, Heilbot, Ham, kingkrab en de normale krab.

We maken hier enkele trekken, maar de visserij wordt er steeds minder op.

Inmiddels is het alweer woensdagnacht en beslissen om een stukje Oost in te stomen.

Hier liggen enkele collega twinriggers, en kunnen 1200 kilo Schol vangen.

Hier maken we de laatste dagen vol, en gaan de laatste 2 trekken zuid in vissen zodat we de afstand naar Stortemelk verkorten kunnen.

Vrijdagmorgen 11 uur, we houden het voorgezien en stomen richting Harlingen weer.

Onder stomen horen we een bekend geluid onze positie doorgeven, dit bekende geluid is Jacob van de 16.

Hij zit aan boord van een kabellegger, en moet de stomende kotters in de gaten houden.

Is lange tijd weg is van het thuisfront, maar blijft wel op de hoogte door de moderne communicatie. De techniek staat nergens meer voor, met skype kun je overal ter wereld met mekaar praten en ook nog zien. Ongelooflijk!

Aan boord hier gebruiken we met de contacten aan de wal ook skype, de kinderen thuis weten straks niet beter dan dat er even geskypt kan worden.

Vroeger zat je met etenstijd naar de radio te luisteren want als je geluk had gaf je vader op zee dan een roepie vanaf zee dat alles in orde was maar dat je ook je kost op moest eten.

Vrijdagavond lopen we Harlingen binnen, waar we nadat we aangemeerd hebben zoals we de week begonnen zijn, zo ook geëindigd word. En dan lekker naar huis.

De mannen van Jauwk lossen zaterdagmorgen de vis in de auto van Henk Mulder die zorgt op zijn beurt dat de vis veilig en gekoeld op de Visveiling in Urk terecht komt.

Allemaal een goed weekend, waar de dit weekverslag ook gelezen mag worden!!