Week 22 en 23

25-06-2011 17:10

 

Week 22

 

Deze week vertrokken we weer om 00.00 uur van Urk om na een uurtje rijden in Harlingen aan te komen. In Harlingen aan gekomen volgde net as voorgaande weken de standaardprocedure

Motoren, ijsmachines en koeling opstarten we beginnen dan met de bemanning in de kombuis en vervolgens gooien we de trossen los en vertrekken we weer naar de visgronden om aan een nieuwe visreis te beginnen.

 

Nadat de we een stoom van een uur of 12 achter de rug hebben en de bemanningsleden allemaal een wacht gelopen hebben, vieren we maandagmiddag voor de eerste keer de netten weg. De eerste trek was gelijk goed voor een 1000 kilo schol, 130 kilo tongschar en 70 tarbot, dus dat is al een mooi begin deze week. De eerste trekken van de week zijn we meestal aan het zoeken om een goed visnamig vislijntje te vinden. We proberen deze week ons geluk iets westelijker op de Doggersbank dan normaal. Dinsdag blijven de vangsten zo rond de 1200 tot de 1400 kilo schol maar jammer genoeg weinig tot geen zwartvis. Met de woensdag doen we mooie scholtrekken van wel 2000 kilo, de week schiet al aardig op want we zijn deze week aan de beurt met de Ekofish Group om onze vis voor de vrijdagmarkt aan te landen. We vissen de laatste trekken zo zuid in, om in te korten op de terugstoom. We komen dan donderdagnacht binnen om een uur of 02.00 we lossen dan gelijk de vangst zodat deze zo snel mogelijk naar de Urker visafslag kan om geveild te worden, we zijn toen anderhalf uurtje de kooi in gegaan en toen begon de dag alweer. Het was vrijdagmorgen mooi weer dus hebben toen gelijk de gieken weer netjes in de verf gezet omdat we daar in de hemelsvaart week niet aan toe waren gekomen, nadat alles opgeruimd en schoon was konden we naar huis. Dit was een week zo als het hoort, halen en vieren, goede vangst en voor de rest geen problemen. We hadden deze week 1050 kisten met zo’n 1000 kilo zwartvis.

 

Week 23

 

We vetrekken deze week pas s’maandags avonds om 10 uur van Urk naar Harlingen in verband met het pinkster weekend. Voordat we de haven uitvaren hebben we eerst nog wat kleine probleempjes met de navigatie verlichting waar we toch al snel een paar uurtjes mee bezig waren, nadat deze verholpen waren vertrokken we uit de haven van Harlingen, om weer naar de visgronden te stomen.

 

De eerst visdag zijn de vangsten slecht, zodat de schipper het besluit neemt om verder noord in de stomen, zodat het alweer woensdag is voordat we weer beginnen met vissen. Nadat we halen blijkt dat een grote steen door het achtereind is heen gezakt en de nodige schade te herstellen. We vissen zo de woensdag door met redelijke scholvangst zo rond de 1200 kilo. Het is alweer donderdag en hebben deze week nog niet veel aan boord totdat we weer een stukje noord in stomen en daar de jackpot hebben gevonden, de eerste keer dat we daar de netten halen is goed voor een 140 kisten vis zo rond de 2800 kilo vis. Alleen heeft wel ons stuurboordnet schade opgelopen de grondpees is gebroken, dit proberen we zo snel mogelijk te herstellen om weer de visserij te kunnen hervatten. Al met al neemt dit snel een paar uurtjes in beslag. As we dan weer halen zitten de zakken weer vol met vis! Maar is jammer genoeg alweer de grondpees gebroken. De tijd is nu kostbaar omdat we vrijdagmiddag weer moeten gaan stomen om op tijd in de haven te zijn, al met al vangen we dit etmaal zo’n 500 kisten bij zodat we de week toch nog goed kunnen maken. We komen dan zaterdagmorgen binnen in de haven van IJmuiden met zo’n 980 kisten. We eindigen deze visreis in haven van IJmuiden omdat, We hier een promotiedag hebben voor het catchlocater systeem van de VCU.