Week 21

01-06-2011 21:28

 

 Elke week is toch weer anders dan de voorgaande week, zo vorige week vertrokken vanuit IJmuiden zo liggen we deze keer weer op ons eigen plek in Harlingen. Zondagavond nog het weerbericht gecheckt, hopende dat de weermannen mis zouden zitten maar helaas.

Dus zetten we ons plan door om de maandag te benutten om de netten een grote beurt te geven, omdat dit om de zoveel weken nodig is maar ook vanwege het weerbericht dat voor de maandag geen goed twinrig weer heeft voorspeld.

De hele morgen zijn we toch zoet met een net, zodat we na het eten het nagekeken net weer oprollen en aan het tweede beginnen.

Tussentijds worden nog enkele kleinigheidjes veranderd aan de visborden en gelijk gecheckt of alles nog goed bevestigd zit.

Uiteindelijk zijn we ’s avonds om 8 uur dan klaar, zodat we na om de beurt gedoucht te hebben eerst nog paar uurtjes de kooi in gaan zodat we om 2 uur ’s nachts de trossen losgooien en voor tij via de Waddenzee naar zee gaan.

Onder stomen hebben we nog een stevige bries, maar als we op de visgronden aankomen is de wind al aardig afgevlakt en vieren we de netten voor de eerste maal.

Van de collega’s die wel gelijk ’s maandagsmorgen vertrokken zijn, hebben we weinig gemist qua vangst.

Eerste trek is goed voor 500 kg schol met weinig zwartvis erbij, zodat we de netten op de rol houden en nog 30 mijl westelijker stomen.

Intussen is het alweer woensdag morgen vroeg, deze trekken zijn goed voor een 1000 a 1200 kg schol, 40 kg tongschar en 20 kg tarbot.

Woensdagmiddag halen we de netten, maar als de kuilen in zicht komen zijn ze al aardig gevuld wat betekend dat er veel vis in zit. De kuilen zijn bij het aan dek takelen zo zwaar dat ene kant scheurt boven dek gelukkig zodat we geen onnodig vis verliezen.

Duurt een tijdje voordat alles weer hersteld is, na het verwerken komen er 135 kisten schol, 20 kisten schar, 10 kisten tongschar en 4 kisten tarbot uit. Een super trek noemen we dat, maar de volgende trek is het vergeleken met deze super trek een stuk minder.

Donderdag vissen we op de zgn hospital gronden, we vangen hier tussen de 1000 en 1600 kg schol met 80 kg tongschar en 70 kg tarbot.

Donderdagnacht houden we het voorgezien vanwege de nieuwe depressie die ons teistert, en stomen we voor de wind richting stortemelk.

Vrijdagmiddag lopen we binnen in Harlingen, waar mensen van het catch mangement klaar staan om de nodige foto’s e.d. aan boord te maken voor de introductiedag in juni.

De bedoeling is dat we in Harlingen zullen blijven liggen voor de zgn hemelvaartsweek, in deze week word meestal geklust en geverfd als het weer meezit.

We moeten alleen nog de voormast en de pijp verven, de andere delen van het schip hebben we tijdens de dokweek al gedaan.