Week 20

20-05-2011 23:05

 

 

Urk, maandagmorgen 5 uur.

We vertrekken richting IJmuiden, hier namelijk de kotter nadat we zaterdagmiddag hier binnen gelopen waren.

Niet als alle weken gaan we naar boord om gelijk uit te varen, maar er staat ons een bijzondere dag te wachten. Om half 8 komen er 25 mensen van de reclame wereld om een commercieel op te nemen.

Tussen half 8 en 8 uur is de gehele crew compleet, en beginnen we eerst tijdens de koffie het een en ander door te nemen zoals de regels die deze dag aan boord van de Quo Vadis gelden.

Alle benodigde spullen worden aan boord genomen, hier zijn de nodige bussen en vrachtauto’s die komen en gaan.

Een ieder vind een plaatsje, moet je voorstellen dat we normaliter met 6 man rond lopen nu totaal toch met ruim 30 man/vrouw. De hutten worden ingenomen door de actrices, make up, kledingdame. De kombuis word een vol gezet door de cateraar en de messroom worden enkele beeldschermen neer gepland zodat alles wat gefilmd word hier opgenomen en gecontroleerd word.

Onder de bak, breek je de benen over nog meer spullen voor camera’s, belichting, geluid installatie en nog allerlei spullen.

Vandaag word het dek omgetoverd als decor voor de opname’s. Hier gaat het dus allemaal gebeuren.

Nadat alles tot in de puntjes in orde gemaakt is en ieder zijn taak en plek weet, volgen eerst de nodige instructies voor veiligheid e.d.

10 uur trossen los, buiten de pieren wacht ons een bries uit een westen hoek ons op. Met een stel landrotten aan boord, die nog nooit met zulk weer op zee zijn geweest, is het voor de bemanning een spel geworden wie het eerst de vissen zullen gaan voeren.

Bij het naderen van de pieren is het eerste “slachtoffer” gevallen en ondanks zijn praatjes over zijn zeebenen is zijn maag minder sterk en zien we hem ’s middags nadat we afgemeerd zijn weer terug.

Na de nodige shots is de regisseur hartstikke tevreden over hoe alles verlopen is en meren we om 6 uur weer aan in IJmuiden.

Met man en macht word alles weer op de kant gezet, en gaan we als afsluiting van deze bijzondere dag heerlijk met zijn allen uit eten in restaurant.

Maandagavond 10 uur laten we opnieuw de pieren achter ons, en stomen richting de visgronden.

Dinsdagmiddag vieren we voor de eerste keer de netten, daar waar de collega’s een goed vislijntje gevonden hebben.

We vallen gelijk dus gelijk met de neus in de boter, want de eerste trekken zijn gelijk goed voor een 1500 a 2000 kg schol.

We blijven hier tot vrijdagmiddag in de rondte schrapen, tot het tijd is voor de laatste trek.

We vissen in zuidoostelijke richting zodat we enigszins een stukje van de stoom in korten.

Vrijdagavond houden we het voor gezien, en nemen de sporen richting onze “thuishaven” Harlingen.

Zaterdagmorgen lopen we om 6 uur hier binnen, waar de jongens van jauwk alweer gereed staan om de kisten met vis te lossen voor transport naar Visveiling Urk.

Zelf zijn we om 8 uur weer lekker thuis, zodat we na een bijzondere week eerst maar weer weekend gaan houden.