Week 2

24-01-2011 17:58

 

Er staat weer een nieuwe week voor de boeg, als we nog eens terug kijken op het afgelopen jaar is het een bepaalde druk om elke week weer een redelijke besomming bij elkaar te vissen.

We hebben een bepaald gemiddeld qua besomming wat elke week toch ongeveer besomd moet worden, maar bekijk je het dan over het gehele jaar dan word de laatste weken toch wel in de gaten gehouden wat de totaal dat jaar aan de wal gezet is aan kilo's en euro's.

Als de week van de kerst dan aangebroken is word toch al grof weg de jaarbalans opgemaakt, of het een goed of geen goed jaar was.

Nu hebben we 2010 een mooi jaar gedraaid, ons visplan die we in 2009 gemaakt hadden is redelijk goed uitgekomen.

Eerste 3 maanden met de boomkor, daarna twinrig en de laatste 3 maanden met de sumwing.

Maar nu staande in 2011 moeten we weer overnieuw beginnen met het visplan, dus ook wat betreft het verdelen van het te vangen quota voor de bepaalde periode.

Deze 11 weken met de sumwing, willen we niet te veel schol erbij vangen. Normaliter is dat wel redelijk te doen als we terug kijken op begin 2010, maar na een week gevist te hebben in het pas begonnen jaar is het beeld toch wat anders.

Er is een ware scholexplosie gaande, want op plekken waar meestal niet veel schol gevangen word ligt nu erg veel schol. Er stond enkele maanden geleden een artikel in het visserijnieuws met de kop: Je kan over de haring naar de andere kant van het kanaal lopen.

Dat kunnen we ook wel van de schol nu zeggen, want het geeft menig collega kopzorgen"wat moeten we met al die schol?"

 

Van de week zullen we proberen om de schol zoveel mogelijk te mijden, en ons meer op tong en tarbot te concentreren.

We beginnen pal west van het stortemelk buiten de zgn "box", maar na enkele trekken is het hier alleen hele grote zeesterren met 40 kg schol en 10 kg tong.

Aangezien hier al een tijdje niet gevist is, zie je hier ook pakweg geen vis. Het word een woestijn van zeesterren.

Dinsdag vissen we noordoost in om op de bestekken te komen van de voorgaande weken.

400 a 500 kg schol met 30 kg tong, er zijn uitschieters van 1200kg schol.

De collega's om ons heen laten de meeste schol weer overboord lopen, en houden er paar kisten tussen uit. DOODZONDE!!

Vanwege een slechte maandag vissen we door tot vrijdagmiddag, na het binnenpakken van de netten e.d. hebben we nog enkele uurtjes te stomen totdat we weer in het stortemelk zijn. nadat we weer stil liggen beginnen we met het nakijken van de netten, zodat we deze voor de haven van harlingen klaar hebben.

'S avonds om 8 uur meren we af op onze eigen plek aan de visafslag, en stappen gelijk in de bus richting Urk. Zaterdagmorgen om 5 uur word de vis gelost voor transport naar Urk, voor de verkoop van maandag.

Zaterdagmorgen vergadering van de jonge vissers, wat betreft promotie van de schol en de veiling van het eerste kistje schol in mei.