Week 19

20-05-2011 19:07

 

 

Zondagnacht vertrekken we met een hele vloot kotters vanuit Harlingen richting zee.

De meeste kotters hebben een noordwestelijke koers, net als ons. De laatste weken is de tong aan de zwem en zijn die moeilijk te vangen, vandaar dat veel collega’s die normaal op tong vissen nu ook hun geluk op schol gaan proberen.

Maandagmiddag vieren we de netten voor de eerste trek weg op de doggerbank, dit plekje heet Elbow Spit.

Na 4 uur vissen, halen we de netten boven. De vangst lijkt niet druk maar komt evengoed 50 kg tarbot met 800 kg schol, dus nog maar weer een keer proberen.

Nu is de tarbot aardig minder en de schol hetzelfde, we gaan noord in op de vislijntjes van vorige week aan. Dit zijn de zgn gele boeitjes, hier passeren we de Z35 die op zoek is naar meer tarbot en tongschar in plaats van schol. Zo heeft elke vlagkotter allemaal een eigen doel, om een scheepje vis bij elkaar te vissen naar wat gevangen mag worden.

1000 kg schol is overal wel te vangen, maar we zoeken naar wat beters of met meer tarbot en tongschar erbij.

Aangezien je met twinriggen niet zoveel trekken doet als met de sumwing, moet er elke trek wel een bepaald bedrag aan vis in zitten om toch aan je doel te komen aan het eind van de week.

Dinsdagavond hebben we contact met de Uk 20 en deze vangt 2000 kg schol, dus gaan we ons geluk hierbij proberen. Deze ligt te vissen bij Clay Deep, wat weer wat zuidoostelijker is dan wij liggen te vissen. De eerste trek is goed voor 1250kg schol, maar dan nadat de bemanning net klaar is met het wegwerken van de vis krijgen we een harde ruk aan stuurboord net. Gelijk halen we de netten om te kijken wat er aan de hand is, dan is het toch wel spannend als stukje bij beetje het visgerei boven water komt. De borden zijn oke, dan volgen de rubberkabels deze zijn ook in orde maar dan komt het net. We zien de rubberpees, dit is de onderkant waar het net aan bevestigd is, al slop hangen. Toch eerst alles maar op de nettenrol draaien tot de kuil aan toe, zodat we deze eerst legen en een deel van de bemanning al beginnen kan met het verwerken van deze vis. We hebben maar 1.5 uur gevist, we veronderstellen dat er niet veel vangst in zal zitten aangezien het ook nog nacht is.

Maar er komen 2 kuilen vol met schol over, spannend hoeveel dit zal zijn.

De schade is een gebroken rubberpees, en een scheur in het netwerk. Na enkele uren reparatie is alles weer visklaar en worden de netten opnieuw weer weg gevierd.

Boven alle verwachtingen zit er toch 1550kg schol in de netten, en dat voor zo’n korte vistijd.

Na 4 uur hebben we goede moet dat er toch meer in zal zitten, maar helaas minder dan we verwacht hadden.

We besluiten om weer west in te gaan vissen, omdat het daar ook beter van de tarbot is.

Na even paar uurtjes te stomen, omdat vissend niet veel afstand aflegt, laten we de netten vieren om zodat we de nieuwe morgen invissen met een opkomende zon. Hier blijven we vissen tot vrijdagavond met trekken van 1800 kg schol, 50 kg tongschar en 20 kg tarbot.

Zaterdag hebben we een stoom voor de boeg van 165 Mijl, bestemming IJmuiden. ’s Middags om 5 uur lopen we hier binnen waar de losploeg klaar staat om te lossen en weer vertrekklaar te maken.

Zaterdagavond om 7 uur thuis, waar een klein verlaat verjaardagsfeestje staat te wachten.