Week 18

13-05-2011 20:29

 

Week 18

 

We vertrokken zondagnacht na de zaterdag en zondag thuis geweest te zijn om Koninginnedag te vieren en weekend te houden weer uit de haven van Harlingen, om naar de visgronden te stomen. Het weer is de laatste weken zeer goed, dit noemen wij aan boord dan ook wel een lekker twinrigweertje omdat, de vangsten met mooi weer een stuk beter zijn dan als er een bries staat. Ook wordt het water steeds helderder nu we echt richting de zomer gaan. In de wintermaanden is het water een stuk minder helder en blijven de vangsten met de twinrig dan ook achter in vergelijking met de zomer.

 

Nadat we alles op gestart hadden de motoren, koeling, ijsmachines enz. gaan de bemanningsleden allemaal even de kooi in en de schipper brengt dan het schip naar buiten. Onder naar buiten brengen verstaan we vanaf de haven in ons geval de haven van Harlingen over de Waddenzee langs de eilanden Vlieland en Terschelling dan lopen de bemanningsleden om beurt een wacht van circa anderhalf tot twee uur. We vierden deze week onze netten de 1e keer weg op de Doggersbank rond een uur of 4 in de middag deze trek was goed voor zo’n 750 kilo schol en zo’n 30 kilo tarbot erbij. Ook de 2e trek bedraagt 750 kilo schol en 20 kilo tarbot, de vangsten van tarbot, griet, tongschar enz. zijn ook zeer bepalend om weer langs hetzelfde vislijntje langs te vissen dit zijn de duurdere vissoorten en kunnen dan ook een groot aandeel hebben in de besomming.

 

Met de dinsdag worden de vangsten een stuk beter zo rond de 1300 kilo schol en nog wel een uitschietertje van 1600 kilo schol de vangsten van de tarbot blijven vandaag aardig achter, maar we kunnen er nu evengoed elke trek nog een goed mandje tongschar bijvangen. We kunnen de rest van de week zo lekker door blijven vissen het is halen en weer vieren, dit is een stuk prettiger dan dat je elke trek iets heb bijv. een schade of veranderingen aan de netten aanbrengen dat kost kostbare vistijd. We hebben zo heel de week aardig blak weer en dat is zo als ik eerder al noemde gunstig voor de visserij. De plannen waren nu om zaterdags laat de haven van Harlingen binnen te lopen om zo aan een goed gevuld ruim en afwachtend van de prijzen een mooie besomming te maken. Toch kwam er een verandering in de planning omdat, er zaterdagmorgen mensen van een supermarktketen aan boord wilden kijken en om het een en ander door te nemen. Om dan vervolgens week 20 met ons een reclame voor op tv over ons mooie noordzeeproduct te maken. We kwamen dan ook eerder binnen en liepen de haven binnen rond half 7 in de morgen met 21 ton schol aan boord met daarbij 900 kilo tongschar en 350 kilo tarbot.