Week 18 Reis 15

14-05-2013 21:09

 

Week 18 Reis 15 
 
 Maandag 29 April
 
De nieuwe week is weer begonnen en kunnen na een stoom rechtop in de wind, rond 5 uur in de ochtend de netten weer wegvieren. We hebben vandaag een krachtige wind uit het westen, en de eerste trekken doen we op de monkeybank waar we zaterdagmiddag gestopt waren. De vangsten lijken er nu een stuk minder, met de twinrigvisserij  zijn we wel weer meer weersgebonden en zijn met bries de vangsten meestal minder. In de loop van de avond stomen we daarom ook een stuk west in.
 
Dinsdag 30 April
 
Terwijl iedereen in nederland in de ban is van koninginnedag en troonwisseling, krijgen wij hier op zee niet veel van mee. 
Op zee is het een dag zoals elke andere,  we vissen zo de dag door en knapt het weer aardig op, totdat we s avonds rond 21.00 plotseling moeten halen er bleek een oude rubberkabel die achter het middengewicht zit gebroken te zijn, ook bleek de de strop van het visbord gebroken te zijn. Nu hangt dus het het hele nieuwe twinrignet voor de thuishaler van het visbord. Dit zijn dan wel gespannen situaties aan boord, als dit nu knapt zijn we alles kwijt dus proberen we zo snel mogelijk met behulp van andere stroppen en lange piekhaken de thuishaler op de netrol te krijgen, om zo het net voor 1 punt op te draaien. We halen alles op de rol en kunnen doormiddel van bepaalde delen afstroppen er weer een nieuwe kabel tussenin zetten. 
 
Woensdag 1 Mei 
 
Het is inmiddels weer woensdag geworden en zijn nog op het achterdek bezig om de zaak weer visklaar te krijgen, zo blijkt dat oude spullen toch meer kosten dan ze besparen. Nu we  bijna helemaal weer klaar zijn en BBnet bijna weer in orde hebben, komt er nog meer pech nu is het SBnet in de schroef gedraaid en hebben daardoor veel schade aan het achtereind van het net. We hebben gelukkig een heel reserve aan boord en kunnen deze ertussen zetten, rond 03.00 zijn we weer  klaar om een knipje te doen of wacht te lopen.  Overdag hebben we knapvisweertje alleen blijft het nog steeds beetje guzen voor knap visserijtje.
 
Donderdag 2 Mei 
 
Vandaag doen we mooie trekken, met een uitschieter van 60 kisten van de 3,5 uur, het rare is dat we meestal aan het eind van de week wel in een visserijtje vallen. En het nu ook echt wel nodig hebben willen we er deze week nog wat van kunnen maken, in de loop van de avond houden we het voor gezien en beginnen met de terugstoom deze keer richting ijmuiden. Omdat we in ijmuiden op de helling gaan en aankomende week een schilder en onderhoudsweek hebben beginnen we alles van top tot teen te ontvetten en weer eens een flinke sopbeurt te geven. Rond middernacht gaan we te kooi en draaien om beurt een wacht.
 
Vrijdag 3 mei 
 
S ochtends rond een uur of 7/8 beginnen we met een lekker ontbijtje wat aan boord met gebakken eieren, spek, geroosterd brood en nog veel meer lekkers standaard is. We vervolgen weer met de schoonmaak van het schip om alles zo schoon mogelijk te krijgen voor de verfklus ondertussen word er nog gewerkt aan het kapot getrokken achtereind van het SB net wat we uitgestoken hebben. S middags rond 16.00 lopen we na een lange reis de haven van ijmuiden binnen, we lossen de vangst 470 kisten en als alles weer schoon en opgeruimd is kunnen we richting Urk om weekend te houden. 
 
Week 19 hemelsvaartweek 
 
Maandagmorgen zijn we weer aan boord van het schip, de machinist is bezig in de machinekamer, de schipper in de brug om het apparatuur up to date te houden, zoals t vangstweeg systeem enz. En de overige leden van de bemanning houden zich bezig met schuren en tollen en alle beschadigingen en de roest weer netjes te maken, rond 13.00 kunnen we naar de helling om droog te gaan. Het is nu weer 2 jaar geleden dat we voor het laatst op het droge waren en zo te zien ook wel weer nodig, het schip krijgt een lekkere knip en scheerbeurt. En word komende week weer fris in de verf gezet met behulp van de bemanning, schilders van de  helling van laar, en de schilders uit urk van laar schilders nemen de voor en achtermast en de opbouw onder handen. Woensdagmiddag is het onderwaterschip en buitenom weer schoon en netjes in de verf en kunnen weer te water. De donderdag houden we hemelsvaart dag en vrijdag worden de puntjes op de i gezet. 
 
Einde