Week 17

30-04-2011 21:51

 

Week 17

 

Na een lang zon overgoten mooi paasweekend, laten we op maandagavond om 10 uur achter ons.

Als alles draaiende is, doen we eerst een bakkie waarna we de werkweek beginnen met het lezen uit de Bijbel en bidden.

Half twaalf gaan de touwen los en varen we weg bij de steiger richting Waddenzee, en vervolgens de Noordzee.

Dinsdagmorgen om 10 vieren we voor de eerste keer de netten weg, op hoop van zegen.

Na 4 uur vissen, halen we de netten weer, maar valt het tegen wat de vangst betreft. De noordelijke wind brengt niet veel goeds, dus stomen we een klein stukje om het wat westelijker te proberen.

Om wat anders te proberen met twinriggen gaat niet zo snel, want een trek duurt 4 uur lijkt het dan nog steeds niet beter en je probeert wat anders ben zo maar 8 tot 12 uur verder.

Overdag doe je deze tijd van het jaar de beste trekken, daarom als je dan ook maar even mis zit is soms gelijk de hele dag mis.

Van de week komen de vangsten amper boven de 1000 kg schol uit, en terwijl het ook nog een kortere week is als normaal jaagt de tijd ook om. We veranderen nog paar dingetjes in het net, waar we toch vooruitgang mee boeken.

Donderdagmorgen in het schemeren van de dag halen we, en komt er 400 kg schol uit. Snel weer een stukje west in stomen naar waar we die dag daarvoor zaten. Hier doen we dan eindelijk een trek van 1500 kg schol, en dat geeft de burger dan ook weer een beetje moet.

We hebben in vergelijking met vorige week, hele week aardig bries en met een noordenwind doet dat dan ook gelijk kouder aan. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar afgelopen zaterdag zaten de meeste mensen op het strand of in ieder geval in zomertenue. Nu lopen we hier nog steeds met een dikke trui en de muts op, dan is het ook niet verwonderlijk om verkouden te worden. Terwijl het voor komend weekend thuis weer tropische temperaturen aan geeft.

Vrijdagmorgen vroeg houden we het voorgezien en stomen naar binnen, na het spoelen van de netten en het verwerken van de laatste vangst kunnen we de cruise controle in stellen op eco speed. Dit is een vaarsnelheid waar we de juiste verhouding hebben van snelheid en het aantal liters die we daarvoor nodig zijn. We varen met 10.5 Mijl snelheid naar binnen toe.

In Harlingen op de kant staat de vrachtauto van de VCU al te wachten, we zullen de lijn van de middenklomp vervangen vanwege een slecht stuk in de vislijn. Wachten we hier te lang mee en als deze half in de week knapt, zit die visreis erop en kost het meer dan vervangen.

“Voorkomen is beter dan genezen”

Het is midden in de nacht als we vrijdag/zaterdag thuis komen, hopelijk houden de brommers zonder pijpen i.v.m. Koninginnedag onze straat vrij zodat we nog een lekker nopje doen kunnen.