Week 16

30-04-2011 21:50

 

Week 16

 

 

Zondagnacht vertrekken we vanaf Urk op weg naar Harlingen zoals we dat meestal doen, we arriveren om 1 uur aan boord en doen eerst een bakkie.

Normaliter zorgen we er altijd voor dat we ’s nachts geen werk hebben, maar nu hebben we enkele bijzondere klussen die nog geklaard moeten worden voordat we kunnen uitvaren.

Maar haastige spoed is zelden goed, geld ook weer voor deze nacht toen de machinist een ongeluk met zijn hand kreeg waar een flinke jaap in kwam waardoor deze eerst nog naar het ziekenhuis is Leeuwarden moest om dit weer dicht te hechten.

Ondanks alle tegenslagen deze nacht varen we pas om 6 uur de haven van Harlingen uit, op weg naar bestek waarvoor we eerst een uur of 10 stomen moeten.

Zo komen we in de namiddag eindelijk op de visgronden, waar we de netten wegvieren voor een trek van 4 uur. Deze is gelijk goed voor 1200 kg schol met 30 kg tarbot. En gaan we verder noord in en terwijl het alweer donker is. De nachttrekken zijn niet zo best 500 kg schol, maar de nachten worden steeds korter nu we weer op de langste dag aan gaan.

De dagtrekken zijn daarentegen weer een stuk beter 1500 kg schol kunnen we deze dag pakken en de nacht valt ook niet tegen met 1000 kg schol.

Voordat je het weet is het alweer woensdag en vordert de week gestaag, deze week is de zogenaamde Pilatus week en staat bekend als slecht weer, pech, en niet veel goeds week.

Maar het weer is deze week tropisch ondanks het ’s nachts nog wel flink afkoelt, en over de vangst mogen we toch ook niet klagen. En technisch draait alles zonder problemen deze week, dus al met al geen reden tot klagen.

Al vissende met de twinrig, maken we trekken van 4 uur. Dan halen we de netten, legen en snel weer wegvieren om zo min mogelijk vistijd te verliezen want dat is kostbaar.

2 bemanningsleden vieren de netten weg, terwijl de rest al begint met het wegwerken van de marktwaardige vis. Zodat de kwaliteit opperbest blijft, en de koelketen z.s.m. in gang gezet kan worden.

Het verwerken van het gehele proces van dat de vis boven komt totdat het in de kist ligt met ijs erop, neemt gemiddeld een 2 uur in beslag. Daardoor blijft er meestal toch ook wel een 2 uur over voor andere bezigheden.

Deze periode van het jaar hebben we altijd de tuinstoelen aan dek staan waar lang iemand buiten zit te genieten van het geweldige panorama, tot dat er plotseling een golf ontstaat in de vlakke blauwe zee en tot deze zijn grote verbazing een walvis boven komt.

Snel een brul geven aan de andere bemanningsleden, want dit is iets uitzonderlijks een walvis midden op de Noordzee.

U voelt hem mischien al aankomen, dat de andere mannen hem niet gelijk geloven maar toch even checken voor de zekerheid. En ja hoor een mooie grote walvis draait om de kotter heen, een spectaculair moment.

http://www.youtube.com/watch?v=AzYRQSoYn9o&feature=player_embedded

Op de bovenstaande site van youtube kunt U dezelfde walvis zien terwijl deze de kust van IJmuiden passeert.

Verder gaat de rest van de week zijn gangetje, en donderavond word voor de laatste maal de netten geleegd en stomen we naar Harlingen waar zaterdagmorgen de vis gelost word door de mannen van de Urker Losploeg.

Vrijdagmiddag stappen we in de bus voor een zonnig lang paasweekend