Week 14

08-04-2011 22:21

 

Week 14

 

Zondagnacht vertrekken we vanaf Urk richting IJmuiden, waar we vrijdag de kotter hebben achtergelaten.

Om 2 uur zijn we buiten de pieren, hier ben je gelijk buiten op de Noordzee en heb je dus geen stukje Waddenzee of zo.

We hebben een flinke stoom voor de boeg van 13 uur, zodat we ’s middags de netten voor de eerste keer dit twinrig seizoen weg kunnen vieren.

Na 3.5 uur gaan we voor het eerst halen, borden lijken goed over de grond te gaan. Eerste trek is goed voor 600 kg schol, maar het begint alweer donker te worden.

De collega’s die vorige week al begonnen zijn, is de vangst ’s nachts nog weinig zo een 250 a 300 kg schol.

Dinsdag begint het weer flink op te grauwen en hebben we een rare schommelzee, wat ook niet bevordelijk voor de vangst is.

’s Avonds horen we de PD 126 met problemen, een leiding in het visruim is geknapt en nu staat het ruim vol water. Heeft paar pompen over gepakt maar krijgt het lek niet boven water, waardoor die kalm aan naar binnen gaat stomen.

Woensdag is het weer lekker opgeknapt, een stuk of 5 a 6. De eerste dagtrek is goed voor 800 kg schol met 45 kg tarbot, zullen hier wat in de ronde proberen te zoeken.

Met halen veranderen we steeds iets aan het bord om de juiste stand te vinden zodat die goed door het water gaat en we de spreiding op het Marport systeem af kunnen lezen.

De vangsten worden niet beter, we zijn nog steeds bezig met het stellen van de borden die vrij onrustig zijn.

Dit zal ook wel een oorzaak zijn dat we de spreiding niet aflezen kunnen, maar we gaan door met proberen e.d.

Donderdag is het mooi twinrig weer, de bokkers om ons heen horen we over 1000 kg van de 2.5 uur. Jammer genoeg zien we dat niet in de 4 uur vissen, zouden we te vroeg omgeschakeld zijn? We kunnen nog zo duurzaam mogelijk proberen te vissen, uiteindelijk gaat het nog steeds om de onderste regel en dat is wat houd ik over van mijn besomming is dit toereikend of niet.

We krijgen het maar niet voor elkaar om de vangst te optimaliseren en dat we de goede spreiding af kunnen lezen.

Vrijdagmiddag met rond etenstijd, zetten we er een punt achter voor deze week en gaan we stomen. Hebben nog 100 mijl voor de boeg voor we weer bij Terschelling zijn.

Jammer genoeg is deze week verre van toereikend, hoe dan ook we gaan eerst naar huis om moed te verzamelen voor de volgende week.