Week 11

02-04-2011 21:30

 

Week 11.

 

Zondagnacht, 1 uur arriveren we aan boord. Half twee varen we de haven uit van Harlingen.

De koers gaat buitengaats Noord in en moeten 120 Mijl stomen, dit is dus wat anders dan de laatste maanden. De bedoeling is dat we van de week om in de buurt van de Vlam te gaan vissen. De Vlam is een groep booreilanden bij elkaar, het bijzondere aan dit booreiland is dat al zolang deze hier staat(40 jaar) er al die tijd een vlam van een meter of 50 continue brand.

Dan praten ze over uitstoot van scheepsmotoren, hoeveel uitstoot heeft nu zoiets??

 

De prijs van de schol is de laatste paar weken  aardig gestegen, en de grotere schol is het duurst. Aangezien je in deze buurt meest knappe vis vangt, zullen we hier ons geluk proberen.

Maandagmiddag zetten we uit en doen eerst een trek van 1.5 uur. Dit om te proberen, aangezien we hier meestal met de twinrig vissen.

De eerste trek is goed voor 8 kisten schol, dus word de tweede trek een van 2 uur vissen.

De hele nacht is zo een 15 kisten met een 40 kg zwartvis. ’s Morgens doen we een trek van 30 kisten schol met 50 kg zwartvis, trek daarop is goed voor 23 kisten schol.

Het weer veranderd van mooi weer in een dikke bries met een hele lange deining. Jammer genoeg is dit niet bevorderlijk voor de vangerij, want die valt terug naar een 10 kisten schol

Maar evengoed een mandje zwartvis.

De Uk 168, komt dinsdagavond ook Noord in stomen want op de tong bestekken is het armoede troef aldus de schipper.

Woensdag hebben we nog steeds een lange deining, en dat maakt het leven op zee er niet aangenamer op.

 

Donderdag knapt het weer zienerwijze op en de vangst schiet gelijk omhoog, de ene trek is het nog 10 kisten schol. De trek erop 24 kisten schol, met 30 kg tongschar en 30 kg tarbot.

Schrapen maar, zeggen we dan en zullen hier onze tijd volmaken.

Er is een gezamelijke afspraak dat er per schip niet meer dan 20 ton schol gevangen word, aangezien we donderdagavond onze part hebben stomen we weer zuid in richting Harlingen.

 

Na het scheepzetten van de sumwings en netten gaan we eerst een paar uur de kooi in.

’s Morgens beginnen we met het nakijken van de netten, zodat we die netjes opgevouwen hebben als we de haven binnen komen.

Op de kade liggen de rubber kabels en twinrignetten klaar, we draaien deze alvast op de nettenrol. Volgende week vrijdag nemen we de andere spullen aan boord.

Na paar uurtjes, varen we naar de steiger waar we gelost zullen worden en voor het weekend blijven liggen.