Week 10

18-03-2011 18:08

 

Week 10.

 

Zondagnacht arriveren we weer aan boord, onze vaste schipper blijft deze week thuis en krijgt ondergetekende de verantwoording om een reisje bij elkaar te schrapen.

Het lijkt wel of er steeds meer kotters zondagnacht varen, want het grootste deel van de in Harlingen gestationeerde vloot vaart.

We zullen een beginnetje maken bij de Wortel Wrakken. ’s Morgen om 9 uur zetten we hier de sumwings overboord en doen samen met de Uk 2 een trek noord in. Vorige week waren we hier ook gestopt en hadden er toen 7 kisten schol in met 30 kg tong. Nu doen we dezelfde trek over maar dan paar dagen later en komt er niet meer dan 3 kisten schol met 25 kg tong.

We vissen wat noord in om te kijken of we hier wat meer schol zullen vangen, maar blijkt het een kist schol beter te zijn. Het wrak van louw is de volgende list, hier hebben we de laatste weken ook wel succes. Na wat trekken hier in de rondte gezet te hebben word het allemaal niet beter op. De Uk 382 was maandagmorgen bij de Tongen Toren begonnen, maar komt ook bitter weinig tegen.

We besluiten om helemaal Noordoost in te vissen richting de Paal. Al die bovengenoemde namen zijn door de tijd heen bedacht door diverse schippers. Dit om bepaalde booreilanden e.d. uit mekaar te houden en nadat ze hier een succesje hebben gehad qua visserij.

Dinsdagavond bereiken we de Paal, en zien dat hier al enkele kotters over en weer liggen te vissen. We vissen gelijk op met die kotters zodat we een indicatie krijgen wat hier te vangen is.

De nacht valt in en kunnen hier 18 kisten schol met 40 kg zwartvis vangen, dus blijven we hier schrapen. Dit is over en weer blijven vissen.

In de loop van de woensdag begint het weer te verslechteren, en verwachten de weerdeskundigen voor de donderdag windkracht 8 tot 9 BFT.

Naarmate de golfhoogte toeneemt word de vangst minder, en gaan we wat westelijker proberen of we met de bries toch een redelijk visserijtje kunnen blijven vangen.

In de loop van donderdagmorgen verslechterd het weer aanzienlijk, en krijgen we golven met een hoogte van krap 5 meter.

Aangezien het nu niet verstandig is om de sumwings en netten aan boord te zetten, vissen we nog wat west in. Maar de vangst word er steeds minder op eerst nog 6 kisten schol met 30 kg tong, en de laatste trek is 2 kisten schol met 15 kg tong. Het weer lijkt wat beter en nemen het visgerei aan boord en stomen zuidwest in zodat we nog op de vrijdag verkopen kunnen.

Vrijdagmorgen lopen we Harlingen binnen, na het lossen van de kisten met vis kijken we de netten nog na en zijn zo met de koffie ’s middags thuis.