Visweek 20

08-06-2012 21:59

 

Week 23 Visweek 20

 

Zondag in Thyboron doorbrengen is niet geheel onaangenaam, deze vissersplaats is zomers een trekpleister voor dagtoeristen maar ook voor zeilers een rustplaats. Zo staan er die dag allerlei soorten nationaliteiten voor de kotter met de gebruikelijke vragen, die met alle liefde beantwoordt worden door een ieder van ons. Weer een beetje afwisseling als je hele week “opgesloten” zit met 5 andere mannen, en er gelijk een stuk promotie gemaakt word voor de Noordzee visserij en de schol.

 

Dit weekend zijn we niet alleen zaterdagavond zijn er de collega’s UK 2, 24 64 en KW 42 hier binnengekomen, en als vissers, collega’s, plaatsgenoten of vrienden zoeken we mekaar op.

In plaats van peertjes of boontjes met koevlees eten we een lekker gestoofd kabeljauwtje met aardappels en een beetje yoghurt na, maar na zo’n smulpartij gaan eerst de handen paar uur op de buik en laten we in alle rust het eten eerst zakken.

Afgesproken dat er om 5 uur een interkerkelijke dienst belegd word, moet hiervoor dan ook de wekker gezet worden. Na een bakkie koffie is de kombuis volgestroomd met jong en oud, hier vallen kerkelijke muren weg als we naar een dienst luisteren.

Na de tijd wordt er nog menig voorbeeld van de dominee opgenoemd, en is het goed om te zien dat het Woord in de harten word meegenomen.

Gelijk erna wordt bij de Uk 64 de bakpan aangezet en gaan we na het “geestelijk voedsel”ons te goed doen aan het andere voedsel gebakken scholletjes en lekkerbekkies.

Als een stel kokmeeuwen staan we rondom de pan op de loer zo snel er weer een baksel klaar is met vis, aan te kunnen vallen. Voordat we het in de gaten hebben tikt de klok snel door, en houden we het voorgezien om nog een belletje naar het thuisfront op Urk te kunnen geven.

 

Half 12 is ieder weer gereed voor aanvang van een nieuwe visweek, en beginnen we naar goede gewoonte op de normale manier die ons vertrouwd is.

Klokslag 12 uur gaan de weer de touwen los en vertrekken we richting zee. Zo gauw de haven achter gelaten word is het 1 mijl naar het zeegat, dit in vergelijking met bijvoorbeeld Harlingen is nog een verschil aangezien het daar 19 mijl duurt.

55 mijl staat er op de teller richting bestek, zodat we met dag en dauw de netten weer onderwater weg kunnen vieren. Intussen is er een sterke wind uit noordwestelijke richting toegenomen naar krachtig wat niet bevorderlijk voor de vangst is, en dit blijkt ook als er de eerste keer gehaald word.

500 kilo schol wat helaas niet kostendekkend is, maar toch hoop houden op beter.

 

Maandagmiddag krijgen we nog een bevestiging dat er een deel van door de vloot gevangen vis deze dag niet gesorteerd en verkocht kan worden.

Dit is nu de 2e keer in zeer korte tijd dat het ons overkomt, wat de nodige frustratie oplevert tegen het bestaande lotingsysteem.

Functioneert dergelijk systeem nog anno 2012, terwijl alles veranderd blijft de werkwijze bij Visveiling Urk praktisch hetzelfde als 40 jaar terug.

De reden van frustratie is n.l. elke dag als de vis ongesorteerd staat te wachten gaat ten koste van kwaliteit maar ook lekken de kilo’s door het afvoerputje weg omdat de vis uitlekt, en dit zijn kostbare euro’s.

 

Dinsdag is de wind draaiende waardoor de golfhoogte zienerwijze afneemt naar acceptabel hoogte. Met als gevolg de vis laat zich opeens weer vangen en doen we overdag per trek vangsten van 1200 kilo schol, 80 kilo tongschar, 50 kilo witje, 20 kilo kabeljauw, 15 kilo tarbot en 10 kilo zeewolf.

Woensdag begint mooi volspanning zitten met camera klaar om de planeet Venus, die voor een kleine zonsverduistering zal zorgen, vast te leggen.

Ondanks de schitterende zonsopgang zien we in geen velden of wegen een of andere planeet, en zullen we helaas moeten wachten tot 2117.

 

We liggen hier samen te vissen met GY 127, H 426 en PW 447 en doen vangsten van 1400 kilo schol met de nodige andere soorten. Deze schitterende dag veranderd opeens naar een grauwe grijze dag nadat de wind is toegenomen en er een flinke bries uit zuidelijke richting ons gaat plagen.

Intussen zijn we alweer 120 mijl van Thyboron verwijderd, om deze afstand in te korten vissen we in noordoostelijke richting zodat we de maximale vistijd kunnen benutten i.p.v. te moeten stomen.

Donderdagavond hebben we de afstand verminderd tot 55 mijl, zodat we de laatste 55 uur naar de haven stomen. Deze tijd hebben we ook wel nodig om alles alvast in orde te maken voor binnenkomst. Zodat we gelijk de gevangen vis lossen kunnen, en deze met Transportbedrijf Merema zo snel mogelijk naar Urk getransporteerd word voor de veiling op vrijdag.

Na lossen en overige werkzaamheden gaan we een voor een douchen, dit kan snel genoeg aangezien er 2 douches aan boord zijn. Met volle buik kunnen we de 805 kilometer naar Urk wel weer overleven.

Vrijdagmorgen zijn we na 2 weken voor een aangenaam lang weekend thuis.