Visweek 21

15-06-2012 21:10

 

Week 24 Visweek 21

 

Zondagnacht is het weer verzamelen en naar Thyboron vertrekken, na een aangenaam lang weekend. Deze keer komen we ook enkele andere collega’s tegen op de Duitse autobahn, die ook onderweg zijn naar Denemarken.

Aangezien we allemaal een rijbewijs hebben rijden we  om de beurt een stuk,  en hebben de bus omgebouwd tot camper zodat de overigen lang uit kunnen slapen. ’s Morgens om 7 uur arriveren we op de plaats van bestemming en gaan dan eerst rustig ontbijten, beginnen  en starten daarna alles op.

Klinkt logisch maar deze morgen gaat het niet zoals gepland, bij het opstarten van de hoofdmotor gaat het niet zoals het behoord te gaan. Na de vaste handelingen voor het starten, weigert deze te starten. Na de nodige slimme handelingen, blijkt dat de startmotor die de hoofdmotor helpt bij starten te zijn “overleden” zoals ze dan zeggen. Aldus de raadgevende monteur in Nederland hebben we nu een probleem, maar die zijn er om op te lossen want gelukkig hebben we dergelijk onderdeel op reserve aan boord. Na een paar uurtjes sleutelen, start de motor brullend en dat is altijd weer een goed geluid om te horen.

Intussen is de tijd niet stil blijven staan en verlaten we de haven rond de klok van 12 uur richting zee, waar nog 33 mijl gestoomd moeten worden voordat we op de visgronden zijn.  Om 3 uur ’s middags zijn we dan ook weer vissende op de holmen gronden waar we een trek van 3.5 uur zullen maken. De ene week is de andere week niet qua weer want het is gewoonweg schitterend weer en een genot om je op zee te mogen bevinden.

Bij het boven halen van de netten gloort al een goedgevoel want er zit namelijk veel bewijs van zandspiering in de netten wat doorgaans voor een goede visserij zorgt. En dat komt ook zo uit, bij het leeghalen van de kuilen valt er een “aquarium” aan vissoorten in de stortbakken. Ene deel van de bemanning begint gelijk met de verwerking van de vis, terwijl de anderen de netten weer wegvieren voor de volgende trek. 2 weken geleden waren we hier ook ’s maandags gestart met vissen en toen was er weinig leven, dit was toen met een noordwestelijke wind. Zoveel invloed heeft alleen al de windrichting op de vangerei.

We blijven hier de komende dagen in de buurt vissen en vangen van allerlei vissoorten zoals schol, schar, tarbot, griet, tongschar, zeeduivel, zeewolf, schartong, kabeljauw, schelvis, koolvis, heek, leng, langoustines en krab. Na woensdag begint het weer te veranderen, en krijgen zo in de nacht een harde bries uit het noorden waardoor de visserij minder word.

Donderdagmiddag vissen we zo oostelijk als mogelijk is en halen ’s avonds om 7 uur voor de laatste keer, waarna we nog 3 uur te stomen hebben naar de haven van Thyboron. Bij binnenkomst staat de vrachtauto van Merema Transport al te wachten, deze heeft inmiddels zijn rusttijd er al op zitten zodat na het lossen gelijk vertrokken kan richting Urk.

Na het lossen en opruimen stappen we gedoucht en wel weer in de bus richting “de bult”. Vrijdagmorgen 10 uur zijn weer thuis en hebben zo weer na een lekker weekje vissen een lang weekend voor de boeg.