Visreis 4

04-02-2012 11:27

Week 5 Visweek 4

 

Waar het vorige weekverslag mee geëindigd, beginnen we nu mee.

Dit omdat het soms snel vergeten word wat er in de weekenden nu eigenlijk gebeurd om de vis op de vloer van de veiling te krijgen.

Om te beginnen is er donderdags al contact met Jauwk, de chef van de losploeg, over de stand van zaken aan boord wanneer er verwacht word binnen te lopen.

Is dit nu op vrijdag overdag, word de vis gelost door de bemanning zelf. Zodat deze nog Vrijdags verkocht kan worden op de veiling.

Komt het schip nu vrijdag in de loop van de avond, nacht of zaterdag, word het gedaan door de losploeg.

Bij binnenkomst zorgt de bemanning ervoor dat de juiste hijsdraden op de goede plekken hangen, omdat elk schip toch weer anders is en werkt.

Zaterdagmorgen rond de klok van 5 uur, beginnen de “jongens”van de losploeg, naar gelang hoeveel schepen er gelost moeten worden, zijn er enkele teams omdat anders het veel te veel werk is.

Het team dat actief is op het schip bestaat uit 4 a 5 man, elk kent zijn taak in het uit te voeren werk. Hierbij is ook altijd een lid van de visafslag aanwezig die de heftruck bestuurd en de kisten met vis of in de cel zet of in de koelwagen.

Wij zijn al jaren en dag klant bij Mulder Transport, het vroegere Transportbedrijf M de Vries, dit is dus al een jarenlange samenwerking die dus van beide kanten doorgewinterd is.

Deze mannen staan dan ook altijd dag en nacht voor ons klaar, en zijn 24 uur per dag dan ook bereikbaar.

Nadat alle kisten uit het koelruim van het schip verwijderd zijn, word deze ruimte grondig schoongemaakt voordat de nieuwe lading lege viskisten aan boord genomen word.

Zo worden dus een voor een de schepen gelost en weer klaar gemaakt voor de volgende visreis.

 

Zondagnacht komen we weer aan boord, waar ieder begint met zijn eigen taak. Of dit nu het opruimen van de meegenomen boodschappen is of het starten van de motoren en verdere installatie, zo loopt de “chef” van het visruim naar beneden en checkt of alles okay is en start de ijsmachines en koeling op.

Na het gezamenlijk beginnen van de week als crew, gaan de touwen los en beginnen we aan een nieuwe visreis met nieuwe avonturen en met Hoop van Zegen verlaten we de haven van Harlingen richting Stortemelk en vervolgens richting de visgronden.

Na 3 uur stomen, zetten we de netten e.d. overboord en starten met vissen.

na 7 kwartier halen we voor de eerste keer, en zien we wat bewijs van tong. 55 kilo tong en 3 kisten vis.

We hadden gehoopt op een week met goed visweer, maar dit is ook deze week weer van korte duur. Een oosten wind steekt de kop op, wat betekend op koud en slingeren. Daar word niemand erg blij van, maar ja we moeten het er mee doen.

We vissen vervolgens in noordelijke richting, hier word de tongvangst minder en de schol beter.

Dinsdagavond zijn we onder de witte bank, waar we zowel schol als tong en zwartvis vangen.

De vangsten zijn 15 kisten schol met 20 kilo tong en 20 kilo tarbot/griet, we vissen hier wat in de ronde en maken daar de week grotendeels vol.

Vrijdagmiddag vissen we weer dezelfde route als dat we gekomen zijn, en stoppen we vrijdagnacht.

Zaterdagmorgen om 7 uur lopen we weer de haven van Harlingen binnen, waar de losploeg alweer klaar staat voor hun werk.