Visreis 3

27-01-2012 22:25

Week 4 Visweek 3

 

Elke week krijg ik van onze webmaster verschillende reacties onder ogen wat me tot groot genoegen stemt.

Zonder dat wij daar exact zicht op hebben hoeveel, de weekverslagen gelezen worden is het des te leuker dat er reacties komen van volgers die dankzij de verslagen toch een ander beeld krijgen op de visserij.

Het is daarom elke week weer een uitdaging om een film te beschrijven die voor onze ogen wekelijks de revue passeert, dit over te brengen door het zo duidelijk mogelijk te schrijven.

Wat voor ons zo klaar is als een klontje, omdat het ons leven is, is het voor de volger een volstrekt onbekend item.

Bijvoorbeeld als we het over visstek namen hebben, is dat voor ons hetzelfde als bekende namen in den lande zoals Utrecht, Amsterdam, Rotterdam enz.

Daarom zal ik proberen om een zeekaart met die visbestek namen te digitaliseren zodat het makkelijk is als er namen genoemd worden, deze met een blik op de kaart verduidelijkt waar wij die week uithangen.

Maar vergun me de tijd, aangezien met die dingen soms wel wat tijd gemoeid kan gaan.

 

Deze week begint later dan normale tijd, we vertrekken n.l. ’S maandags om 7 uur vanuit huis. Dit is natuurlijk niet zonder reden, dit omdat we nog een sleutelklusje hebben en eerst geklaard moet worden.

9 uur gaan dan de touwen los, en koersen we richting zee. Afgelopen weekend hebben we weer een noordwesten storm gehad, en is het weer afwachten wat het effect hiervan is op het bodemleven. Zoals al vaker geschreven is een noorden wind niet de beste wind voor het vangen van vis, dus maar kijken wat het word deze week.

We beginnen na 3 uur stomen, bij de Racon boei (dit is een boei die in het verkeerscheidings stelsel die de vaarwaters uit mekaar houden)

Mooi visweer om te beginnen, en maken een trek in noordelijke richting. De begint met 6 kisten schol 25 kilo zwartvis, wat magertjes is.

dus maar weer wat verder noordelijk, en dat resulteert in 20 kisten schol, 20 kilo tong en 15 kilo zwartvis.

Hier blijven we vissen tot woensdagmorgen, waarna we wat in oostelijke richting naar de Witte Bank.

In de loop van woensdag veranderd het weer van de een op andere moment in wat we de laatste weken zo vaak hebben in een dikke bries ruimend tot stormachtig,

De tarbot en de griet laten zien deze week, de natuur regelt zichzelf nu kunnen de mensen nog zoveel beheersplannen maken maar “de mens wikt, maar God beschikt”.

We maken onze vistijd vol tot vrijdagmorgen, en vissen zover als we kunnen in zuidelijke richting waarna we nog 30 mijl te stomen hebben.

Vrijdagavond rond de klok van 7 lopen we weer binnen in Harlingen, op de Waddenzee de netten nagekeken. Na zoals we de week begonnen zijn sluiten we ook de week af, ga weer voor het weekend weer naar Urk.

 

Zoals U meestal leest kunnen we binnenkomst gelijk naar huis vertrekken, dit is voor ons heel aangenaam. Mede dankzij de jongens van de Urker Losploeg word dit mogelijk gemaakt, want die staan voor ons altijd klaar. Het maakt niet uit op wat voor tijd we ook binnenkomen, de jongens van Jauwk zijn er altijd en dat mag ook wel eens geschreven worden. Bij dezen allemaal hartelijk dank hier voor.