Visreis 24

13-07-2010 20:55

 

Na een heerlijk overgoten zonnig weekend, waar we lekker relaxed op het strand hebben kunnen bij komen van de wekelijkse werkzaamheden, is het 's maandagsmorgen weer realiteit om ons weer buitengaats te begeven.

Deze week zal anders dan de voorgaande weken worden, want we moeten ons van de week gaan concentreren op wat minder grovere schol. Omdat we op contract vissen is het mogelijk om doelgerichter te gaan vissen naar de sortering schol waar de vishandel naar vraagt.

Na een periode van enkele maanden op de Doggerbank te hebben doorgebracht gaan we nu de eerste trek de neten uitzetten in wat dieper en oostelijker gedeelte van de noordzee. Na paar probeer trekjes is het eerst 800 kg schol en vervolgens 1500 kg schol. We doen zo al vissende wat trekken Noord in om te kijken of we toch wat meer schol en tarbot kunnen vinden.

Maar de vangst word er niet beter op en het weer is er ook niet beter op geworden want na lange perode van continue een vlakke zee zonder golven krijgen we een dag bries met een golfhoogte van 1,5 meter.

Aangezien we de vangst steeds minder word stomen we 3 uur terug waar we de beste trekken eerder die week deden, en kunnen zo de laatste 2 etmaal van de week hier elke trek van 4uur een 2000kg schol vangen, aangzien het grotendeels kleinere sortering is dan de voorgaande weken op de doggerbank duurt het langer om de vis onderdeks te krijgen zodat de schipper ook af en toe bij springt om het te versnellen.

Na het wegwerken van de laatste trek gaan we eerst lekker eten en gelijk de handen op de buik om het eten te laten zakken.

Het is alweer vrijdagmiddag als de waddenzee bereiken, waar de kotter aan de buiten en binnenkant soppen en het losgerei klaar maken zodat we na afmeren gelijk naar huis kunnen.

Vrijdagnacht als de temperatuur het laagst is word de vis gelost in de koelcel van de Harlinger Afslag en Zondagnacht als ook dan de buitentemperatuur het laagst is en geen zon vervoert richting de afslag op Urk waar de vis gesorteerd en verkocht word.

Dankzij deze manier van lossen e.d. stijgt de temperatuur van de vis slechts 0.4 graden, terwijl dat vorig jaar soms steeg met 5 graden.