Visreis 22

26-06-2010 21:33

 

We hebben maandagmorgen eerst onze neten op de kade in Harlingen nagekeken en alles gecontroleerd. Op zee kun je niet zo overzichtelijk de netten nazien. Dit is enkele uren werk, maar dan kunnen we weer een week of 5 vooruit. Wekelijks worden de netten na de laatste trek gespoeld onder het stomen en enigszins nagekeken op grote graten in het net en vervolgens opgerold op de nettenrol.

Om 11 uur 's morgens vertrekken we uit de haven, richting de visgronden voor een nieuwe visweek. Aan het eind van de middag gaan we nog een overdagtrek aan de oostkant van de Klaverbank doen.

Nadat we voor het eerst gehaald hebben is het inmiddels alweer donker, en stomen we paar uur NW in. Met de twinrig visserij is de vangst 's nachts minder dan overdag. Vandaar dat we de nacht nog weleens gebruiken om een ander visbestek op te zoeken zodat we als het licht is zoveel mogelijk proberen te vissen.

Dinsdagmorgen krijgen we een storing in het aansturen van het elektronische netwerk aan boord, waarbij bijna het schip lam gelegd word. Naar het zoeken van de oorzaak, hebben we contact gezocht met de installateur aan de wal. Deze helpt ons goed op weg en worden we weer baas over de bediening aan boord. Het is niet zoals in de reclame van : OF JE STOPT ER DE STEKKER ERIN.

De weersomstandigheden zijn op zee zeer goed, we hebben het gelukkig niet zo benauwd warm als we van de wal af horen.

Mooi zonnig weer, en een zuchtje wind uit het zuidwesten, wat over het algemeen een visrijke wind is. En in dit geval is dat ook zo want we doen inmiddels trekken van 2400 kg mooie grote dikke schol met de nodige mooie tarbotten.

We vissen hier de rest van de week in de ronde ene keer wat noordelijk en de andere trek weer een andere kompasrichting.

Vrijdagmorgen hebben we nog paar laatste trekken te gaan, wat vervolgens betekend dat aan boord alles weer netjes gemaakt word voor de binnenkomst. De meeuwen hebben deze week weer aardig hun best gedaan, dus zitten we weer gebakken met de witte ingebrande braden van deze schepsels. Maar de visserman houd ook deze dieren in leven want ook eten zij zoals vele anderen van wat de netten boven water brengen.

Zaterdagmorgen vroeg lopen we weer binnen in onze thuishaven Harlingen, waar inmiddels de vislosploeg klaar staat om de gevangen vis zo snel mogelijk in een gekoelde vrachtwagen te laden, zodat deze naar de Visveiling op Urk kan waar de vis opgeslagen word in een van de koelcellen om Zondagnacht vermarkt te worden.