Visreis 21

19-06-2010 10:00

 

Vorige week was de visserij de laatste trekken zo aangenaam dat we deze week vroeg varen.
Maandagmorgen 14 juni 02:00 uur kunnen we na een probleemloze start van alles wat draait aan boord van wal steken.
Na een uur of wat stomen op ons bestek aangekomen begint het weer wat tegen te werken door uit het noorden te gaan waaien.
En een noorden wind is om ons onbekende redenen de meest ongunstige wind, want dan is de vangst altijd erg zuinig.
Dit houd een aantal dagen aan en donderdag is het weer erg mooi weer en kunnen we gelijk weer 80 a 90 kleine kisten schol vangen.
Jammer genoeg zit er weinig dure zwartvis zoals tarbot bij en omdat de week nog te kort is om verder te zoeken blijven we op de mooie trekken schol over en weer vissen.
Het is een lust om te zien zulke mooie zakken vol schol maar geeft ook weer een nadelig gevoel als schipper omdat het veel van je beschikbare quota kost.
Er zijn maar weinig kotters overgebleven die op hun eigen beschikbare quota het jaar uit kunnen vissen.
Dus moeten de meeste vissers dan ook altijd bijhuren van bijv. voormalige kottereigenaren die hun schip verkocht hebben en een nog in eigendom zijnde quota verhuren.
Dit is in verhouding tot de goedkope visprijzen een dure aangelegenheid, maar vaak moet men wel om het bedrijf in de vaart te houden.
Hetzelfde verhaal geld voor visdagen daar moet je ook erg goed mee omgaan want als je die moet bijhuren ben je helemaal veel geld kwijt.
Het is daarom voor vissers die ver uit de kust vissen jammer dat die een dag in de week moeten stomen om van en naar hun bestek te komen.
Dat kost ze namelijk een visdag terwijl ze niet vissen.
Onze week eindigt deze week wat later als gehoopt op vrijdagavond laat binnen in Harlingen.
De buit bestaat deze week uit totaal 1100 kleine 20kg. kistjes.