Visreis 2

24-01-2012 20:26

Week 3 visweek 2

 

Na een sleutelklusje aan een van de hulpmotoren, varen we zondagnacht met schitterend mooi weer de haven van Harlingen uit.

 Het lijkt net een spiegel waar je overheen vaart, en geloof me dit zijn de mooiere momenten om op het water te zijn.

Buitengaats zetten we een stoomlijn uit van 35 mijl richting de zgn. Racon boei, waar we ons geluk zullen gaan proberen en een begin maken met het wegvieren van de sumwings.

Maandagmorgen kwart over 8 zijn we alweer vissende, en zullen een trek van 2uur maken.

De eerste keer halen en de netten legen, blijkt er niet veel in te zitten. 4 kisten schol met 20 kilo tong en 20 kilo tarbot/griet of te wel zwartvis.

We vissen in noordoostelijke richting de zgn. Bungalow passeren we, en vangen 6 kisten schol met 20 kilo tong en 25 kilo zwartvis.

Nog steeds hebben we mooi weer en een zonnetje op de ramen, dit hebben we al een hele tijd niet meegemaakt op zee. Onstuimig weer teistert ons al enkele maanden, wat niet erg bevorderlijk is. Als het ’s winters vriest, is het meestal op zee ook standvastig weer wat ook weer ten goede komt van de vangsten.

Woensdag zijn we onder de Witte Bank beland en kunnen daar eerst 10 kisten schol met 40 kilo tong en 40 kilo zwartvis vangen en houden ons hier vissende, totdat het niet meer naar genoegen is en gaan weer wat westelijker kijken.

Hier liggen 2 oliepijpen op de zeebodem, die naar Duitsland lopen. Van deze pijpen is de zeebodem van de Noordzee flink mee bedekt, soms vraag je wel eens af wat voor invloed deze buizen op het bodemleven hebben. Ze moeten als die nieuw neergelegd worden, eerst een stuk worden ingegraven wat toch ook een bodemberoering met zich mee brengt en voor altijd ook blijvend is. Heb nog nooit gehoord dat er ooit zo’n pijp eens verwijderd is, deze hebben toch ook een bepaalde levensduur die niet oneindig is. Laat staan van de booreilanden die bij bosjes gepland worden, de palen waar deze eilanden op staan moeten toch ook eerst in de grond geslagen worden. Wat voor effect hebben deze trillingen op het bodemleven?

Zoals een ieder wel begrijpt is het niet alleen die paar vissermannetjes die daar de zeebodem bewerken met hun netten. Kreeg eens de vraag wat er zou gebeuren als een boer zijn land niet meer omploegt? het antwoord wat volgde was, dat deze dan een stuk land heeft wat onvruchtbaar raakt en uiteindelijk niets meer op kan bebouwen.

Zo moeten we ook de zeebodem zien, het bodemleven zoekt andere plaatsen waar wel beroerd word en dat zien we dan ook als visserijlui daar zwemt ook veel vis.

De gedachten van een visserman staan nooit stil over zulke onderwerpen, en proberen de logica achter bepaalde organisaties te vinden waarom ze het een bedrijfstak als de visserij zo moeilijk willen maken.

Donderdag doen we nog trekken van 25 kisten(1000 kg) schol van 2 uur vissen, maar de pret duurt niet lang want de natuur regelt zich toch uiteindelijk zelf. Noordwest 7-8 komt uit het niets voor de dag, en gaan we weer de afstand naar Stortemelk inkorten door in zuidwestelijke richting te vissen.

Donderdagnacht is het al bar en boos en pakken het visgerei weer aan dek, goed sjorren die zaak en stomen richting Harlingen waar we Vrijdagmiddag rond de klok van 12 weer afgemeerd aan de kade liggen.

’s Middags het nodige werk afmaken en snel weer naar huis zodat we met de brood weer lekker gezellig thuis zijn.