Visreis 18

31-05-2012 20:46

 

Week 21 Visweek 18

 

Zijn jullie gestopt met je weekverslag, je hebt je weekverslag nog niet update, we missen wat!

Zomaar enkele reacties die afgelopen week voorbij kwamen, voor alle duidelijkheid we zijn NIET gestopt met de weekverslagen. We zullen er alles aan doen om zo actueel mogelijk onze verslagen te houden. Aan de andere kant is het ook goed om de verscheidene reacties te horen en te lezen, zodat het door velen gelezen worden.

 

Laatste weken opereren we weer vanuit Thyboron, waarom zover van huis? Dit heeft enkele redenen n.l. het scheelt ons veel stoomtijd, als we op de doggerbank liggen te vissen stomen we op maandag 12 uur naar de visgronden en vrijdag hetzelfde stuk of soms meer.

Stomen kost gasolie en dit op zijn beurt weer geld. Daarnaast zijn er op de noordelijke bestekken wat meer diversiteit qua vissoorten te vangen, waardoor quotumtechnisch het voor ons ook nog eens beter is.

Groot tegenhanger van het hele verhaal is dat de afstand tussen Urk en Thyboron 810 km bedraagt, waardoor er in een weekend de nodige kilometers gemaakt moeten worden.

Maar al met al zal de komende maanden, bij leven en welzijn, dit ons voorland zijn.

 

Vorige week, de Hemelvaartweek, waren we voor onderhoudsklussen en verven naar Harlingen gekomen. Verder die week kunnen we terug kijken op een goed geslaagde Visserijdag op Urk, waardoor we de visserij, schol en ook Urk een positief karakter hebben kunnen geven. Maar er moet nog veel water door de rijn, want er moet nog veel gebeuren willen we de gedachtegang van het grote publiek positief krijgen. Daar speelt de media en ook de social media een grote rol in, en niet te vergeten al het “vergif “ wat word rondbazuint door de groene organisaties. Daarom is het zo belangrijk, om samen als sector de kar te trekken en als EEN vuist ook bepaalde mokerslagen te kunnen geven. SAMEN STAAN WE STERK.

Natuurlijk willen we de veiling van het eerste kistje schol niet vergeten, wat ook deze keer weer mooi bedrag heeft opgebracht. Jammer genoeg word het door de media nog niet zo groot opgepakt als de haring, maar ook dat heeft tijd nodig waardoor het een begrip word.

 

Uiteindelijk weten degenen die er dagelijks mee te maken hebben er veel over te vertellen, maar hoe je het wend of keert de basis ligt uiteindelijk toch bij de vissermannetjes die elke week weer de zee op moeten. Dit word door vele kenners erg vaak vergeten wat er soms gedaan moet worden om die scholletjes boven water te krijgen, dat dit soms onder extreme weersomstandigheden gebeurt kan menigeen zich niet voorstellen maar niet getreurd we proberen U daardoor het zo levendig mogelijk te laten lezen.

Zondagavond is het weer zover, terwijl heel Nederland weer lekker in bed kruipt staan de mannen van de BCK 40 met vele collega’s weer klaar om naar de schepen te vertrekken en vervolgens naar zee te gaan voor een nieuwe visreis.

Fris geverfde schepen verlaten Harlingen rond de klok van 2 uur, over de Waddenzee vaart deze colonne richting Stortemelk

De meeste schepen hebben een stoom voor de boeg, omdat de tongvisserij nog zuinig is zodat ook deze collega’s deze weken op schol vissen.

Wij stomen richting de 56e breedtegraad, en uiteindelijk ’s avonds 18:00 uur vieren we de netten voor de eerste maal weer weg. We vissen in noordelijke richting de dag uit die over gaat in de nacht. 1200 kg schol is de buit. 20 mijltjes stomen we nog weer verder en vissen met de schemer weer de nieuwe dag in voor 900 kilo schol. de trekken daarop volgend  zijn van de 1200 tot 1450 kilo schol met 80 kilo mooie grote tongschar.

 

Donderdagmorgen hebben we onze part schol aan boord en stomen naar Thyboron, maar voor de haven krijgen we de Deense controledienst nog aan boord voor een routinecontrole. We stomen met de Controleboot Nordsoen naast ons richting de haven, nadat alles gecontroleerd is verlaten de controleurs ons weer waardoor Thyboron alweer in het zicht is.

Na het lossen van de kisten met vis en het schoonmaken en lege kisten weer aan boord pakken, gaan we douchen en brood eten zodat we met volle buik in stappen.

Na een rit van ruim 7 uur zijn we weer op Urk, een lang weekend pinksterweekend hebben we voor de boeg.