Visreis 17

29-05-2010 00:04

Week 20,   Visreis 17 

Maandag 17 Mei 2010

 

Na een bijzonder weekend, zijn we weer uitvarend vanuit Harlingen richting zee. Het is prachtig mooi weer, je moet je voorstellen dat de zee zo vlak als een tafelblad en het zonnetje op de ramen. Afgelopen week was onze hemelvaartweek, deze week is al jaren normaliter een onderhoudsweek om de nodige klussen te doen en het schip weer strak in de verf te zetten.

Naar deze week hadden we al maanden uitgezien omdat na vele jaren weer een vlaggetjesdag met vlootschouw op Urk georganiseerd was.

Een groep jonge vissers was afgelopen jaar bij elkaar gekomen met als doel de noordzeevisserij positief te promoten.

Plannen werden gemaakt om weer een traditionele vlaggetjesdag te organiseren met als hoofdthema het promoten van vers gevangen schol.

Na maanden vergaderen, regelen en plannen was het dan eindelijk zover, het startschot werd gegeven door middel van het veilen op maandag van de eerst gevangen bekende Meischol.  

Boven alle verwachtingen bracht deze veiling maar liefst € 116.000.- op, niemand had die nooit verwacht dat het zo'n geweldige start zou hebben met zoveel draagvlak vanuit het bedrijfsleven.

De opbrengst van dit kistje was bedoeld voor stichting KIKA.

 

Maar op dezelfde maandag is een deel van de bemanning alvast naar boord gegaan, om een begin te maken met een grote beurt van de twinrignetten. Na ruim twee dagen boeten en meten en herstellen, zijn de netten er weer klaar voor.

Na nog een dag "scharrelen"(klussen) houden we het na woensdag voorgezien, en hebben we donderdag dus hemelvaartdag.

Vrijdag geniet een ieder op zijn eigen wijze van het lange weekend, voor mezelf betekent dit het klaarmaken van het haventerrein voor de komende vlaggetjedag.

Dit lange weekend zijn er ook buitenlandse scholafnemers op Urk, deze hebben we met medewerking van visbedrijf Dayseaday als groep jonge vissers uit kunnen nodigen om onze geweldige sector te bezichtigen. Na een rondje bedrijfsleven op het industrieterrein hebben we 's avonds een ontmoeting met de gehele groep. Samengevat hebben deze gasten een frisse kijk op onze bedrijfstak gekregen.

Afgelopen zaterdag hadden we dus de vlaggetjesdag met als hoogtepunt een versierde vlootgeschouw

Alles liep gelukkig op rolletjes, prachtig mooi weer, een mooi aantal kotters wat meevoer met een dek vol gasten en wie op de kade gebakken schol konden proeven.

 

 En nu weer opstomende richting de dogger, om te kijken of we weer een mooi visserijtje kunnen vinden