Visreis 15

27-04-2012 22:21

Week 17 Visweek 15

De week van dat het kabinet-Rutte gevallen is. Door velen werd dit al een tijdje verwacht, vanwege onbetrouwbare partners. Maar wat zijn hier de gevolgen weer van voor ons als burgers, en voor de visserij natuurlijk?

Dit is ook de week dat we ons twinrig seizoen weer aanvangen en voor het eerst dit jaar met de borden weer naar zee toegaan. Afgelopen zaterdag was alles goed georganiseerd door het walteam en wij als bemanning. Door middel van afspraken met mekaar te maken wie wat doet bij binnenkomst, verliep ook dan uitermate soepel en waren we binnen 3 uur omgeschakeld van de ene naar de andere visserij. Desondanks was het wel een kort weekend, wie weet volgende keer wat langer.

Zondagnacht stomen we dan ook weer zeewaarts en na wat overleg gaan we beginnen in wat diepere wateren, waar de collega’s de laatste week ook hebben gevist. Na een stoom van 12 uur, vieren we de netten dan voor het eerst weg. Ondanks dat alles vrij bekend is, is het altijd weer afwachten of alles ook in een keer goed gaat en staat. De netten zijn afgelopen winter helemaal uit mekaar geweest en hebben een flinke opknapbeurt gehad. de borden zijn ook enkele veranderingen aan gebracht en tenslotte weer tiptop in de verf gezet, zodat alles er weer een seizoen tegenaan kan.

Als de vislijnen weer stijf staan, en de netten weer vissen is er toch iets niet in orde. Op de apparatuur in de brug geeft een van de trekkrachtmeters een te zware waarde aan. Zodat we na 40 minuten vissen alles weer bovenwater takelen om te kijken wat er aan de hand kan zijn. De oorzaak is snel bekend, de middenklump die de 2 netten uit mekaar houd heeft geen lengte genoeg gehad om zijn taak te kunnen volbrengen. Collega E-104 had hier ook een trekje gedaan, maar meld dat de vangst niet dermate veel is. We stomen nog een uurtje noordelijk er en vieren hier voor de 2e maal de netten weg. Nu ziet alles er beter uit en de staan de meters in de goede waarden, de meters die aangeven hoever de borden uit mekaar staan geeft af en toe wat door. Hier moet dus wat extra aandacht aan besteed worden, om ook dit perfect te krijgen. Na 3 uur vissen halen, en lijkt het gelukkig aanzienlijk beter dan het 1e trekje. 900 kilo schol word er beneden in de 20 kilo kistjes weg gestapeld. Inmiddels is het alweer donker en stomen we 30 mijl nog wat noordelijker.

Dinsdag is het geweldig twinrig weer, de zon aan de hemel en een blauwe zee. Het enige wat er nog aan ontbreekt zijn de tropische temperaturen, maar ja een mens kan nu eenmaal niet alles hebben. Overdag als het licht is varieert de vangst tussen de 950 en  1200 kilo schol, ’s nachts met de donkerte is het van de 600 tot 800 kilo schol. Stukje bij beetje gaan vissen we steeds wat noordelijker, om te kijken hoe de visserij hier is. Het valt allemaal niet tegen , zeggen we dan bij het hoofddoelsoort schol vangen we hier ook veel aan de soorten die natuurlijk heel welkom zijn.  Veel varia gaat er elke trek het visruim in, per trek 40 kg tarbot/griet, 20 kg zeewolf, 50 kg tongschar, 40 kg schartong, 40 kg kabeljauw, 20 kg schelvis en 10 kg grote langoustines.

Woensdag krijgen we het weerbericht door en is helaas voor het verder van de week stukken minder. Donderdag grauwt het zee op, wat ook weer gevolgen heeft voor de vangerei. Intussen zijn we 240 mijl weg van Harlingen, wat ongeveer een dag terug stomen zou betekenen. We overwegen diverse opties en besluiten dan ook maar om de vis te gaan lossen in een Deense haven, in het vertrouwde Thyboron.