Visreis 12

06-04-2012 18:56

 

Week 14 Visweek 12

Pilatusweek

De Pilatusweek is een beruchte week door de jaren bekeken. Dit een week waar meestal niet veel verdient word, met allerlei uiteenlopende redenen. Maar wat word er nu uiteindelijk mee bedoeld “Pilatus”week. De week voorafgaande aan het Paasweekend noemen we deze week, daarnaast gelijk de kanttekening of een ieder weet wat Pasen eigenlijk in houd? Een lekker lang weekend in het voorjaar, of het feest van de haas die eieren eerst een kleur geeft en vervolgens verstopt. Jammer genoeg weet een grootdeel van onze Nederlandse bevolking de betekenis van het Pasen niet meer.

Kerst is het gedenken dat het Kindje Jezus is geboren op deze aarde met als doel het op zich nemen van de zonden en schulden van de mensen. Pasen is het gedenken dat Jezus Christus zijn werk op deze aarde zijn werk volbracht heeft d.m.v. het op zich nemen van die zonden en schulden en onschuldig zondeloos gestorven aan het kruis op Golgotha. En na 3 dagen weer is opgestaan. Maar voorafgaande aan die veroordeling van de straf aan het kruis moest Jezus eerst verschijnen aan Pilatus . Aanbevelend lees het volgende: http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Marcus+15&id42=1&id18=1&id47=1&id37=1&l=nl&set=10

Anders dan verwacht gaan we deze week nog met de sumwings naar zee, terwijl onze andere collega’s al met de twinrig vertrekken. Na zondagnacht de haven van Harlingen weer achter ons te hebben gelaten, zullen we deze week wat verder stomen dan gewoonlijk. ’s Middags om 4 uur zijn we dan eindelijk weer vissende, maar ondanks het mooie weer hebben we een nadelige wind uit noordelijke richting. Zoals al wel eerder ooit is geschreven, blijven we onze vragen als visserman houden hoe het nu toch komt dat een windrichting zoveel effect heeft op het vangen van de vis. Iemand met een goede redenering is hierover altijd welkom, zodat we dit delen kunnen overige lezers. De vangsten zijn dan ook niet meer dan 600 kilo schol, en deze jammerklacht oor je ook van andere collega’s met andere vismethodes. Dinsdag komt daarboven op nog een stevige bries windkracht 7 uit noordoostelijke richting. Afwachten en intussen zoekend naar een goed vislijntje, wat we toch wel moeten hebben voor een kostendekkende vangst.

Woensdagmorgen de bries intussen weer grotendeels afgezwakt, word de visserij beter 800 kg schol zijn de vangsten die dag. Tegen de avond is de zee dan ook weer zo vlak als een spiegel en doen we trekken van 1200 kg schol, waar we al snel met 7 collega’s in de rondte vissen. Donderdag is het mooi weer maar koud met een bedrieglijk zonnetje erbij, maar toch zoals we het graag willen hebben.  ’s Avonds houden we het weer voor gezien deze visreis en met nog 130 mijl voor de boeg stomen we weer in zuidelijke richting, maar gaan we na het wegwerken van de laatst gevangen vis eerst de kooi in en gaan de wachten op zodat ieder een uiltje kan knappen en is de brug ten allen tijde bemand.

Vrijdagmorgen houden we eerst schoonschip en gaan daarna een begin maken aan het checken van de netten. Na een lekker bordje bami zijn we inmiddels alweer op de Waddenzee waar het resterende werk gedaan word, zodat we bij binnenkomst alleen nog de kisten met vis hebben te lossen. Deze keer lossen we zelf dus de vis, omdat we hier nu zelf de tijd voor hebben. Sorry Jauwk! En gaan daarna voor een lang paasweekend richting Urk.

Op het weekverslag van vorige week zijn veel reacties binnen gekomen, een ieder bedankt voor zijn/haar reactie. Een volgende keer word over dit onderwerp verder ingegaan. Het doet me goed dat er zoveel met de sector word meegeleefd, een reden te meer om elke week een interessant weekverslag te schrijven.

Gezegende Pasen.

Johan@bck40.nl