Visreis 11

30-03-2012 21:36

Week 13 Visweek 11

Nieuwe week nieuwe kansen, de een zijn brood de ander zijn …… Vol goede moed de laatste week sumwingweek in. Afgelopen weekend de kabels en netten voor de twinrig op de rol gedraaid, voor je het ook weet is het winterseizoen gelukkig weer voorbij.  Terug kijkend hierop moet er jammer genoeg geld bij.

Dit is toch een samenloop van omstandigheden hoe het nu komt dat er ondanks de goede vangsten geld bij moed. De visprijzen maken en breken het gehele gebeuren, als er genoeg voor de vis komt kan de oplopende kosten van de olie maar ook andere kosten hiermee overdekt worden. 

Elke maandagmorgen is het afwachten, net als bij de lotto of de hoofdprijs gewonnen word, wat de viskopers voor de geveilde vis gegeven hebben. Zo komt ook deze morgen het overzicht van de verkochte vis, en opnieuw is het teleurstellend want in vergelijking met de visprijzen van afgelopen vrijdag is de vis maar liefst € 0.20 goedkoper. Op een totale vangst van 23.000 kilo vis is dat erg veel geld wat je misloopt, terwijl er die week jammer genoeg langer doorgevist moest worden.

Ondanks dat we gehoopt hadden op een grotere opbrengst, zijn er meer onkosten gemaakt en meer quota is gebruikt voor uiteindelijk dezelfde opbrengst als de collega die vrijdag, vanwege onderhoud naar binnen is gegaan, zijn gevangen vis had verkocht. De teleurstelling moet maar weer verwerkt worden, en hopen dat het deze week beter afgaat.  Maar maandagmiddag lees ik op Twitter een tweed van een gelukkige viskoper, deze schrijft: Topdag vandaag ging voor de wind. Als je dit dan leest word je daar niet vrolijk van, terwijl de al magere opbrengst voor ons nog minder deze maandag en voor de andere partij alleen maar meer word. Als ik vraag waarom hij niet meer voor de vis gegeven heeft, komt het antwoord: als ik dit vrijdag had geweten, dan had ik geen vis toen gekocht. Dus had hij nog meer winst gemaakt.

Jammer dat we als aanvoer en handel zo met mekaar verder moeten, soms denk ik wel dat de handel niet helemaal beseft hoe hoog de nood voor de kottersector is terwijl deze in zijn geheel nog maar aan een zijden draadje hangt. Dinsdagmorgen komt er een mail van Visveiling Urk binnen, waarin vermeld staat dat ondanks de vangstbeperkingen van de eerst maanden toch meer omzet is gemaakt en de vis € 0.30 meer heeft opgebracht t.o.v. 2011 dezelfde periode. En de handel meer vis kan gebruiken dan momenteel aangevoerd word. (meer vraag, minder aanbod dus hogere prijs is toch de regel). Wat er niet bij vermeld staat dat de kosten t.o.v. 2011 per kilo vis € 0.45 gestegen zijn, inclusief de kosten van de Visveiling zijn gestegen en uiteindelijk doorberekend worden aan de visserman die zijn oplopende kosten aan niemand door kan berekenen.

Vragen, vragen en nog eens vragen heeft de visserman hierover dat de visprijs de laatste weken zakkende zijn, terwijl het aanbod niet de vraag overstijgt.  Het verhaal van vraag en aanbod gaat dus zeker niet op. Steeds meer visserlui gaan alternatieven zoeken voor het vermarkten van vis, zodat zij een stabiele prijs kunnen verwachten voor hun vis. Een groot deel van de gevangen schol word komende seizoen via contract verkocht en komt de veiling niet meer op. Dit is een oorzaak van het grote schommelende effect van de verschillende veilingdagen zoals boven beschreven. Zo komt het bestaansrecht van de veiling in geding, maar helaas is de visser bezig om zijn eigen visserijonderneming letter en figuurlijk drijvende te houden in deze bizarre tijd.

We zullen het voorlopig hierbij laten, intussen is het op zee nog steeds schitterend mooi weer en daar word dan ook met volle teugen van genoten. De visserij is goed en doen trekken van 25 kisten (1000 kilo) schol met 60 kilo tarbot, maar zien hier al veel collega’s aan komen vissen. Na een nachtje vissen liggen er in de ronde 14 kotters, en dat word zelden nog gezien zoveel bij mekaar. In de loop van woensdag veranderd op slag het weer, en hier lijd de vangst ook onder. Donderdag vallen we terug op 12 kisten met 20 kilo tarbot. We vissen weer in zuidelijke richting, waar de scholvangst weer wat beter word. Vrijdagmorgen hebben we nog 120 mijl te gaan richting stortemelk, met het zeetje schuin in het achterschip stomen we naar binnen. Na een klein nopje te hebben gedaan, beginnen we schoonschip te maken waarna we een lekker bordje met macaroni naar binnen werken. Op de Waddenzee checken we de netten, en hebben besloten wegens omstandigheden toch nog maar een week de sumwings aan boord te houden en volgende week vrijdag te switchen van visserijgerei.

Vrijdagavond komen we weer binnenin Harlingen en meren het schip af bij de visafslag, waar onze vrienden van de Urker losploeg zaterdagmorgen de vis lossen. Voor de losploeg is niets teveel, en daarvoor onze grote waardering.

Een ieder een goed weekend toegewenst, en op of aanmerking  zijn altijd welkom op Johan@bck40.nl

JR