Visreis 1 2012

16-01-2012 19:12

Week 2 Visweek 1

 

Allereerst willen we onze volgers en belangstellenden die ons via www.bck40.nl of Twitter @bck40 volgen, Veel Heil en Zegen toewensen voor 2012.

Een nieuw jaar, betekent nieuwe kansen, uitdagingen maar ook weer een lading nieuwe regels en wetten waar we ons weer aan moeten proberen te houden.

Wat 2011 nog legaal was, is in dit jaar strafbaar! Maar zonder strijd ook geen overwinning, zeggen we dan op onze beurt. Al word het wel steeds moeilijker om een eerlijk beroep uit te oefenen, maar niet somber gestemd aan het begin wij hebben onze vertrouwen op hogere machten die alles maakt zoals het komen moet. Dat is dan voor onze een hele zucht van verlichting, en tot op heden is ons nog niets te kort gekomen en zijn we nog gezond om onze taak hier te mogen hervatten.

 

Nieuw jaar met meer vangstmogelijkheden voor een aantal belangrijke soorten zoals schol en tong, de teller begint weer op de allereerste dag van het nieuwe jaar te lopen maar niet voor alles. Onze Zeedagen beginnen te tellen vanaf 1 februari, niet dat we de maand januari geen zeedagen hebben maar van vorig jaar. Begrijpelijk soms moeilijk dit uit te leggen aan een buitenstaander, laat staan de waarom er achter.

Voor 2012  (en januari 2013) mogen we weer minder op zee zijn. Voor elke visserijmethode heb je weer verschillende dagen, voor onze duurzame twinrigperiode waar we volgens de ngo’s goed bezig zijn, krijgen we nog de minste dagen voor.

Je zou zeggen, dat is milieu verantwoord vissen dus geef daar meer dagen maar niets is minder waar. Raar maar Waar!!

Voor ons als ondernemer weer zoeken naar mogelijkheden om hier weer een mouw aan te passen. Zijn er nog mogelijkheden? waar een deur dicht gaat, gaat wel weer een raampje open. Alleen dat raampje wordt wel heel klein om er steeds weer doorheen te moeten!

Hoe dit weer ingevuld moeten worden weten we nu ook nog niet, maar word in 2012 vervolgd.

 

Na twee weken aan de steiger van de “Harlinger afslag”te hebben gelegen, is het zondagnacht druk aan boord van de schepen om alles weer in gereedheid te brengen en weer naar zee te kunnen vertrekken.

Zelf hebben we niet stil gezeten deze weken, druk bezig geweest met onderhoud aan boord. Klusjes die tijd op eisen worden gedaan, alles weer van zijn plek nemen, schoonmaken en weer ordenen. Al met al aan boord van een schip ben je nooit klaar, zeggen we zo vaak tegen mekaar. Het resultaat is er ook weer na zo’n periode, en kunnen we met een tevreden gevoel weer uitvaren.

Na een zware noordwestelijke storm, is het deze nacht lekker weertje om te mogen uitvaren.

In een rijtje achter mekaar gaan we als een stel “schaapjes”over de beboeide Waddenzee naar buiten richting de ruime plas de Noordzee. De laatste boei gepasseerd gaat elk schip zijn eigen koers. Onze koers gaat zoals bijna altijd in noordelijke richting, en zullen na 35 mijl stomen uitzetten bij de racon boei.

Eerste trek is goed voor 300 kilo schol met 30 kilo tong, de 2e trek is het gelijk 600 kilo schol met 30 kilo tong.

Maar wat rond zoeken in dit gebied, want het ziet er veel belovend uit. Gedurende de week gaan we stukje bij beetje in noordoostelijke richting waar de scholvangsten gelijk blijven maar meer tong en tarbot bij kunnen vangen.

Woensdagmorgen komen de nieuwe weerberichten binnen die niet veel goeds voorspellen. Het gebied waar wij liggen te vissen, worden een golfhoogte van 5.5 meter voorspeld.

(met 3.5 meter houd het op met vissen)

We vissen weer wat in zuidelijke richting, want als het komt zoals voorspeld dat we niet al te lang te stomen hebben.

Donderdagmorgen komt dat ook het voorspelde slechte weer maar de vangst blijft toch nog rendabel en blijven vissende.

Donderdagavond draait de wind in noordelijke richting waardoor de vangst meer dan halveert, waardoor het onrendabel is om te blijven doorvissen en besluiten om naar binnen te gaan.

Vrijdagmorgen lopen we de haven van Harlingen binnen, waar we onze wekelijkse werkzaamheden doen.

Simon Kramer van Luijt Groep, demonteert de regulateur van de hulpmotor. Deze moet dit weekend voor revisie weg en zondagnacht weer terug gemonteerd worden.

Na gedane werkzaamheden zijn we ’s avonds met de brood lekker thuis.