Vervolg weekverslagen

27-10-2011 20:18

Weekverslag van week 31-43

 

Komt er nog een weekjournaal?

Deze vraag heeft de laatste tijd verschillende malen geklonken, gemaild of op wat voor manier dan ook.

Ja, komt weer een journaal!

Waarom heeft het zolang geduurd, want we missen het wel en wee aan boord van de Quo Vadis?

Week 29 en 30 waren onze vakantieweken, toen heeft de kotter stilgelegen in Harlingen en is de bemanning op vakantie geweest verspreid over heel Europa.

 

Twee weken goed visweer geweest ten tijde van de vakantie, maar nadat een ieder terug kwam en weer gereed waren om uit te varen was het slecht weer en werd pas op woensdag uitgevaren.

Zijn we  uitgestoomd richting de Deense kust, om daar te proberen met als gevolg een lange reis met goed geluk qua visserij.

Dit was het begin van een onregelmatige tijd, en niet elk weekend thuis, maar ook het begin van een onstuimige tijd wat weer betreft.

 

Doordat we dus heel ongelijke weken hebben gemaakt, werd het ook moeilijk om wekelijks een weekjournaal te maken. Daarnaast was het ook een hele drukke tijd van qua vangsten, wat natuurlijk heel belangrijk is want daar gaat het grotendeels om.

 

Een normale visweek zag er als volgt uit:

Zondagnacht we Urk achter ons met 850 km voor de boeg richting Thyboron.

’s Maandagsmorgen om een uur of 7 aan boord, dan eerst lekker brood eten en vervolgens gelijk de haven uit.

We stoomden dan 22 mijl naar het visbestek de Holmen gronden. Vierden hier de netten weg en visten dan ongeveer 2.5 a 3 uur, en dan weer snel halen.

Dan kwamen er twee mooie volle kuilen met vis boven, wat een schitterend gezicht is. (zie foto’s)

Hier deden we dan enkele trekken die varieerden van de 2000 tot 3200 kilo schol, met 40 kilo tarbot.

Aangezien het gewoonweg te veel vis om te verwerken, visten we hierna wat westelijker op waar we goed tarbot,griet, en ham konden vangen met wat minder schol.

Dan donderdagmiddag weer afgeladen naar binnen om te lossen in Thyboron. Na gedane werkzaamheden als lossen, schoonmaken en douchen stapten we in de auto richting Urk weer.

 

Maar met een onstuimige week gingen we dan dinsdagavond van Urk af, zodat we woensdagmorgen aan boord in Thyboron arriveerden.

Hetzelfde rondje als hierboven vermeld, maar dan tot zaterdagmorgen/middag zodat we een redelijk rustig weekend in de Deense havenplaats vierden.

Dankzij de moderne media, konden we evengoed een fatsoenlijke kerkdienst vieren die we dan live via www.kerkomroep.nl volgen.

Zondagnacht verlieten we de haven weer en deden ons rondje. Nu verliep dat rondje niet altijd zonder brokken, want waar we visten hebben we meerdere keren een net kapot getrokken.

Dit doordat we stenen rooiden of andere troep onder water, wat als gevolg dus kostbare vistijd koste.

Die resterende tijd visten we dan met 1 net, zodat we het kapotte net languit aan dek legden om dit tijdens vissen te repareren.

Was het nou zo drastisch kapot, stoomden we paar uurtjes terug naar de haven om het kapotte net op de kade te kunnen herstellen.

 

Naast veel schol werd er ook verscheidene andere vissoorten gevangen zoals schar, tarbot, griet, tongschar, schelvis, wijting, krabben, kabeljauw, witje, en nog veel andere soorten.

Dit is quotumtechnisch gezien ook heel goed, dat behalve schol ook meer gevangen werd.

Dankzij de korte stoomtijden, vergeleken met de visserij op de doggerbank werd hier ook een stuk minder gasolie verbruikt.

Al met al was het een geslaagde duurzame tijd om de noord.!

 

Ondanks dat de laatste weken het weer aardig verslechterde werd er toch gevist. Voor onszelf hadden we al een plan om er dan toch een punt achter te zetten als de weerberichten niet enigszins beter zouden worden.

Deze punt hebben we gezet, nadat week 42 hele week slecht weer was en tot zaterdagavond gevist moest worden om toch een goede vangst aan boord te krijgen.

Het plan was als volgt, we lossen zaterdagavond. Vieren zondag in Thyboron, en laten die zondagavond weer achter ons. Met als doel voor week 43 zuid in te gaan vissen zodat we woensdagavond op de Nederlandse kust zouden zijn en dan het laatste stuk op te stomen naar Harlingen.

Hier zou de walploeg de sumwings met netten e.d. klaar leggen op de kade zodat we zo snel mogelijk van de ene visserij naar de andere konden omschakelen.

 

Door het slechte weer werd hier roet in het eten gegooid.

Maandagmorgen vroeg om half 5 waren we alweer vissende, de weerberichten voorspelden weinig goeds maar tegen beter weten in visten we.

Na 4 trekken gedaan te hebben van 400 tot de 700 kilo schol, was het maandagavond niet meer vertrouwd om de netten weg te vieren. Dus hielden we deze op de nettenrol, en stoomden kalmpjes aan naar de zuidelijke bestekken.

Dinsdagmorgen hebben we toch de knoop maar doorgehakt om rechtstreeks door te stomen naar Harlingen en woensdagmorgen een begin te maken met ons voorgenomen werk.

 

Hier lagen sumwings, netten en andere spullen gereed om die aan boord te nemen. Maar alvorens moesten eerst de twinrignetten, borden en clump e.d. verwijderd worden.

Na alles goed schoongemaakt te hebben, werd er gelijk begonnen met ontroesten, grondverven en uiteindelijk afverven zodat alles voor de wintermaanden er weer gelikt uitzag.

Met een hoogwerker werden nog de nodige werkzaamheden in de mast gedaan.

Donderdag de vislijnen vernieuwd, slipblokken( dit zijn grote blokken waar de vislijnen doorheen lopen en bevestigd zijn in de gieken gemonteerd.

 

Donderavond lag de Quo Vadis er weer gelikt bij en klaar voor het nieuwe sumwing visseizoen.

Na een lange reis, met erg veel werk was het op zijn plaats voor een lang weekend om thuis door te brengen op Urk.

 

Vanaf week 44 gaan we dus weer wekelijks de journaals schrijven. Houd hierbij ook de foto’s in de gaten, want om het allemaal beter te begrijpen plaatsen we hier ook wel eens detailfoto’s.

 

Veel leesplezier.

Johan.