Verslag van Jan Hendrik van weekje bokken

27-04-2012 22:22

Week 12

 

We vertrekken deze reis weer om 00.00 uur vanaf Urk naar Harlingen, aangekomen aan boord doen we onze normale routine, boodschappen uitstallen, alle motoren opstarten, ijsmachines opstarten, blokken vetten en terwijl alle bemanningsleden dan even de kooi in duiken manoeuvreert de schipper de kotter naar buiten. Beurt om beurt houden de mannen een wacht van circa 2 uur, en als de morgen gekomen is kijken we onze sleeplap nog even goed na om zo te zorgen dat we geen slijtage aan de zak(kuil) krijgen.

 

Om 15.00 s middags vieren we voor de 1e keer onze sumwings weer weg, deze week beginnen we bij dogger tailend. De eerste trekken zijn zo rond de 10 kisten schol maar zeer weinig zwartvis erbij. We vissen zo noordoost in en hebben wel redelijk weer, nadat we 3 trekken gedaan hebben is de eerste visdag alweer voorbij. Ook de dinsdag zijn de vangsten nog wel zuinig ook zo rond de 10 tot 15 kisten en het weer is een beetje opgegrauwd. We vissen nog noordoost in om zo bij de coffeesoile uit te komen. Hier worden de vangsten beter we vangen zo een mandje(40 kilo) zwartvis wat voornamelijk tarbot is, met uitschieters tot rond de 70 kilo ook de scholvangsten zijn beter zo rond de 17 tot 20 kisten schol.

 

We kunnen deze vangsten zo de week een beetje vasthouden en naarmate de week vordert wordt het weer buitengewoon goed. Het is nu spiegelblak en hebben een schitterend zonnetje,

Zo beleven na een tijd van slecht tot zeer slecht weer, weer eens de andere kant van het vissen en genieten hier ook echt van. Nu de week zo vordert blijven we de coffeesoile rond vissen. Dan op de donderdag heeft onze maralec( trekkrachtmeter voor op de vislijnen) een hoge piek

We halen en zien dat er een paar wekkers aan SBkant af zijn en alle kietelaars. We repareren dit en zien ook wel dat onze wekkers hun beste tijd gehad hebben. We vissen zo nog de donderdagnacht uit om vrijdagmorgen vroeg de zaak weer binnen te pakken en schoon schip te maken en onder het stomen de wekker weer een beurt te geven en vervangen dan zo de middelste stukken. De buit is deze reis 558 kisten waarvan 27 kisten zwartvis en hopen op een beetje knappe prijzen op de veiling. Als we vrijdag avond weer binnenlopen in Harlingen schieten we aan met de kont van het schip om zo al onze twinrignetten en kabels, middenlijn op te draaien, ook halen we een gedeelte van ons nettenruim al leeg om plaats te maken voor twinrigreserve spullen. Al deze dingen scheelt ons weer werk als we 1 dezer weken hopen om te schakelen naar de twinrigvisserij. We verhalen dan het schip en sluiten de week vrijdagnacht af om zo weer naar onze gezinnen, familie, vrienden en vriendinnen te gaan om weekend te houden.