Multifunctionele concorde kotter

26-04-2010 18:47

 

BCK 40 : Multifunctionele Concorde kotter
Klaar voor de twinrig, bokken en straks ook nog flyshooten


 

THYBORON – De bokker BCK 40 is sneller dan gepland binnen anderhalve maand bij Kynde & Toft in het Deense Thyborøn verbouwd voor energiezuinige twinrigvisserij. En daar blijft het niet bij. Kynde & Toft heeft gelijktijdig hydrauliek-voorbereidingen getroffen voor de flyshootvisserij die de Urker rederij dit najaar ook wil uitoefenen.
 
De nog vrij jonge kotter – gebouwd als KW 36 – is daarmee de eerste multifunctionele Concorde uit de Maaskant-stal. Na enkele verwaaidagen vanwege slecht weer om de noord is men dinsdagmiddag voor het eerst gaan proefvissen.
 
,,We willen en kunnen niet achterblijven bij de veranderende situatie in de visserij met steeds duurdere gasolie´´, klinkt de motivatie van de broers Jurie, Hendrik, Herman en Johan Romkes. ,,Hierdoor zijn we zeer flexibel en is de kotter inzetbaar voor meerdere vissoorten, ook buiten de Europese wateren mocht dat in de toekomst aan de orde komen.´´
 
De stappen naar duurzaamheid betreffen niet alleen de techniek, maar ook de vermarkting van de vangst. Nadat afgelopen voorjaar het zogeheten RFS-label op het schip werd verkregen zijn door Romkes inmiddels de eerste contacten gelegd voor MSC-certificering van de BCK 40.
 
En bij wijze van proef is vorig jaar al enkele weken gevangen schol rechtstreeks aan de handel verkocht, en het is de bedoeling dit nu door te gaan ontwikkelen. In Denemarken is daarvoor nu ook een weegsysteem via Kynde & Toft in het visruim geplaatst.
 
,,Kortom, we werken volop aan verduurzaming en vermindering van het gasolieverbruik en van de door milieuorganisaties en overheden zo gewenste CO2-uitstoot. We lezen dat voor vervulling van deze wensen van milieuorganisaties en overheden ook geld beschikbaar is of gaat komen. Maar een heikel punt voor ons is dat we als vlagkotter voor zowel Nederland als Schotland buitenstaander zijn.
 
Het is echt onbegrijpelijk dat we als Nederlandse onderneming en volledig vanuit Nederland gefinancierd geen enkele aanspraak kunnen maken op Nederlandse steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het zo door LNV geprezen borgstellingskrediet.´´  Bron: Visserijnieuws.nl
 
BCK 40 bij Kynde & Toft in het Deense Thyborøn verbouwd
 
Video: Flyshoot visserij met de E 104 in het Engelse kanaal