Laatste visser van Great Yarmouth geeft het op

30-07-2010 20:18

 

Laatste visser van Great Yarmouth geeft het op

“Door EU regelgeving gedwongen tot stoppen”


De eigenaar van het laatste vissersbootje van Great Yarmouth, eens een haven met de grootste haringvloot van Europa, stopt in Januari met vissen.
 
De eigenaar van de “Eventide” WY 198, Jason Clarke, heeft 22 jaar op zee doorgebracht als een langlijn visser bij Great Yarmouth. Zijn schip zal worden ingezet als veerboot naar turbines in een offshore windmolenpark.
 
De heer Clarke zegt dat de visbestanden er goed voorstaan voor de kust van Norfolk en wanneer hij vist heeft hij meestal een goede vangst, maar de Europees bepaalde quota stellen hem niet langer in staat er zijn brood mee te verdienen. Clarke mag maar 125 kg Kabeljauw per week vangen.
 
"Door de te restrictieve quota waar we mee te maken hebben, heb ik dit besluit moeten nemen, en het ironische is dat we dit besluit moeten nemen terwijl de visstand op een all-time high is. In het afgelopen jaar heb ik nog nooit zoveel kabeljauw gezien," zegt hij. "Er is zoveel vis in zee, ondanks wat je hoort, als ik er mee moest ophouden omdat er geen vis is, zou het makkelijker zijn om te stoppen - maar dat is niet zo".
 
"De drogreden dat er geen vis in de Noordzee zou zijn, brengt mijn bloed aan het koken. Dit laatste jaar, hadden wij een goed inkomen kunnen verdienen, maar het systeem laat gewoon niet toe dat je ook maar iets vangt".
 
 "Ik heb er genoeg van om mijn quotum in twee of drie dagen binnen een maand op te vissen en dan voor de rest van de maand voor de kant te liggen".  "Wanneer we buiten vissen komen we geen andere schepen tegen voor de kust van Norfolk en Suffolk".
 
"Ik denk dat de visbestanden er super gezond voorstaan, maar het wordt ons gewoon niet toegestaan de vis te vangen, zodat we er niet van kunnen leven".
 
Barrie Deas, van de National Federation of Fishermen's Organisations, zei :" Great Yarmouth was eens het toneel van grootschalige visserij. Persoonlijk betreur ik het dat zelfs de link met kleinschalige visserij verloren gaat. Iedereen met een beetje ziel zou dat doen".   Bron: BBC