Eerste pulsvisreis 2013

15-01-2013 21:17

 

Week 2 Visweek 1 2013

 

Na lange tijd eindelijk weer het vertrouwde weekjournaal!

Vertrouwelijk op zondagnacht verlaten we Urk weer, voor onze eerste puls visreis en gelijk de eerste visweek van het nieuwe jaar 2013 richting Harlingen.

Vorige week was de deadline om vrijdags te gaan proefvissen gehaald en zonder niet teveel bijzonderheden was deze verlopen, zodat we hopelijk dit deze week en weken door kunnen zetten op dezelfde wijze.

Samen met bijna alle collega’s die Harlingen als “thuisbasis” hebben vertrekken tegelijkertijd via de Waddenzee richting de Noordzee op weg naar de visbestekken.

Na 4 uur stomen gaan we met alle voorzichtigheid de wings overboord zetten en visklaar maken, voor de eerste trek.

 

Het verschil tussen vissen met kettingen en pulsen is dat er in het tuig 24 modules geplaatst waar een kabel aan vast zit die in het net bevestigd is. Deze lopen verticaal in het net, en geven omstebeurt een puls die de vis kriebelt uit de grond naar boven komt en uiteindelijk in het net zwemt.

De modules zijn duur en kwetsbaar daarom is voorzichtigheid geboden bij het uitzetten van de tuigage.

 

De eerste trek wordt er 2 uur gevist, waarna de netten bovenwater worden gehaald om geleegd te worden. In eerste instantie lijkt de vangst niet veel maar doordat er naast vis weinig anders in de kuilen zitten. Evengoed is de vangst 40 kilo tong 25 kilo tarbot en 5 kisten schol, dit tegen een verbruik van 140 liter per uur terwijl met de kettingen het verbruik op 260 liter ligt.

 

Nadat de kuilen weer overboord zijn gezet, is de vis in 20 minuten verwerkt en onderdeks gebracht. De bemanning heeft nog 1 uur en 40 minuten over voor andere bezigheden, zoals eten drinken en slapen.

Onder de koffie komt er alarm binnen “zekeringfout” wat betekend dat een module gestopt is met zijn functie en de andere modules ook niet voorzien worden van pulsen, m.a.w. de vis wordt niet meer geprikkeld om de bodem uit te komen.

Op het beeldschermen in de brug kan gezien worden welke bezweken is, en vervangen moet worden. Na 30 minuten vissen worden de netten gelijk weer gehaald om het probleem op te lossen.

 

De “pulswings”worden weer binnen boord gezet in de daarvoor bestemde beugels zodat de kapotte module vervangen kan worden.

Na een uurtje werk is het weer voor elkaar, eerst nog een totale test van alle 24 modules en voor de 2e keer deze week gaat het weer overboord om te gaan vissen.

De tuigage wordt weggevierd naar de zeebodem, na 4 minuten starten de modules pulsen om de beurt pulsen te geven gelijk komt er weer een foutmelding van een defecte module.

Wat betekend gelijk weer halen om de zaak te repareren, alle handelingen van zojuist worden weer gedaan. Weer na 2 uur zijn we dan uiteindelijk vissende, en houden de schermen nou lettend in de gaten of er nog meer van dergelijke problemen lijken voor te doen.

Halen en vieren is het de rest van de dag en vissen gelijk met de collega’s in oostelijke richting het megagrote windmolenpark wat hier gebouwd word in Duitse wateren. Er wordt hier druk gebouwd en steeds meer visgebied word hiermee in beslag genomen.

Al gade slaande is het een indrukwekkend om te zien hoe schepen deze molens van 200 meter hoogte moeten plaatsen, maar wat voor impact heeft het slaan van de veelheid aan fundaties voor de zeebodem en zeeleven?

 

 

Het blijft de hele week schitterend mooi weer en de vangerei is goed de vangst varieert tussen de 8-15 kisten schol, 35-65 kilo tong, 20-40 kilo tarbot en wat andere vissoorten.

Donderdagmiddag wordt er een begin gemaakt met het soppen van binnen en buiten het schip, zodat er vrijdagmorgen na de laatste keer halen de verwerkt word en het tuigage weer scheep gezet kan worden.

 

Vrijdagmiddag zijn we weer binnen in Harlingen, waar we nog enkele zaken veranderen en met een tevreden gevoel naar “de bult”gaan voor het weekend.

Vrijdagnacht wordt de vis gelost door de jongens van de losploeg, vervoert naar de visveiling op Urk en maandagmorgen word verkocht.